Hoppa till huvudinnehållet

Sämsta året någonsin för Karlstads flygplats: ”Har drabbats hårt”

Publicerad:
Karlstads flygplats har haft sitt sämsta år någonsin.
Karlstads flygplats har haft sitt sämsta år någonsin. Foto: Håkan Strandman

Det fortsätter att vara tufft för Karlstads flygplats. Förra året blev det sämsta någonsin sett till antalet passagerare.

Detta trots att flygandet tog fart igen under slutet av året.

– Det är såhär det ser ut. Vi är en bransch som har drabbats väldigt hårt, säger flygplatschefen Camilla Sperling.

Pandemiåret 2020 blev en total katastrof för Karlstads flygplats. Under flera månader stod flygandet helt stilla och totalt under året flög blygsamma 10 900 passagerare från Karlstad Airport.

Men 2021 blev ännu värre. Under året har under 4 000 passagerare rest från flygplatsen.

– Ja, det har varit ännu ett pandemiår och det har drabbat oss hårt. Och det har drabbat alla flygplatser i hela landet hårt. Vi har fått fokusera på att hushålla med våra resurser så gott det går, säger Camilla Sperling.

Camilla Sperling, VD på Karlstad Airport.
Camilla Sperling, VD på Karlstad Airport. Foto: Tommy Andersson

Tog fart

Under slutet av hösten så började ändå resandet ta fart. I november var det närmare 1 800 passagerare och i december var det drygt 1 500 passagerare. Det är de högsta siffrorna sedan i mars 2020, då pandemin på allvar kom till Sverige.

– Chartertrafiken tog fart under hösten, om än betydligt senare än vanligt. Då hade vi en god uppslutning och det var vi naturligtvis glada för. Men sedan kom nya restriktioner, säger Camilla Sperling.

De låga passagerarsiffrorna får naturligtvis även ekonomiska konsekvenser och trots att verksamheten under en stor del av året i stort sett har legat i dvala så har kostnaderna inte minskat i samma takt.

– Som flygplats så har vi ett minimiantal av resurser som vi måste ha på plats, oavsett om vi flyger eller ej, vilket gör att det har varit svårt att dra ned på utgifterna. 70 procent av utgifterna är fasta kostnader som vi inte kan förhandla bort, säger Camilla Sperling.

Sagt upp folk

Men de kostnader som flygplatsen har kunnat skära i har man också hanterat. Sju medarbetare har sagts upp, vilket kommer att ge full effekt först i år, och ytterligare några tjänster har inte återinsatts.

– Det är oerhört tråkigt att behöva säga upp personal, men vi måste anpassa oss efter den situation vi är i. Nu kan vi bara hoppas att det vänder uppåt igen, säger Camilla Sperling.

Även flygplatserna i Hagfors och Torsby har haft ett riktigt dåligt år under 2021. Hagfors hade totalt 532 passagerare under året och Torsby hade 621 passagerare.

Dokument: Flygplatsen som inte ville lyftaVänsterpartiet om flygplatsköpet: "Sällsynt dålig tajming"Svindyr juristnota för flygplatsen – 3,4 miljoner dyrare än tänktEfter turerna och miljonnotan – Karlstad Airports miljötillstånd godkänt

Artikeltaggar

Camilla SperlingHagforsKarlstadKarlstads flygplatsNyheterTorsbyTransport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.