Hoppa till huvudinnehållet

Olyckan på Bäckhammar bruk – anställd fick vitlut över sig: ”En extrem otur”

Publicerad:
– Vi har hög säkerhet på bruket men det är omöjligt att skydda sig mot allt, säger Per Gustafsson.
– Vi har hög säkerhet på bruket men det är omöjligt att skydda sig mot allt, säger Per Gustafsson. Foto: privat

Under nyårshelgen skedde en arbetsplatsolycka på Nordic Paper i Bäckhammar när en anställd blev översköljd av vitlut.

– Det var en extrem otur som låg bakom olyckan. Det har aldrig hänt förut och lär inte ske igen. Stänk av lut i ögonen händer däremot till och från på pappersbruk, säger Per Gustafsson.

Han är skyddsombud för fackförbundet Pappers på Bäckhammar bruk. Han berättar att kollegan, en operatör, den 30 december ifjol skulle spola upp ett pluggat avlopp. Pluggen släppte och ett hastigt flöde uppstod. Operatören blev då översköljd bakifrån och fick vitlut över sig. Trots att hen under arbetet var utrustad med skyddsglasögon och visir, kom lut i kontakt med ansikte och ögon, i skedet när han vände sig bort från röret.

– Kollegan använde omedelbart närmaste nöddusch och möttes upp av en annan kollega. Den förflyttade sig till omklädningsrummets dusch och fortsatte där att spola av sig. Operatören återgick till ordinarie arbete. Senare påpekade hen klåda I ögon, ambulans kallades till plats och ögonen sköljdes intensivt fram till att ambulansen kom. Hen upplevde klåda i ögon vid avfärd med ambulans men lämnade under samma eftermiddag sjukhuset, säger Per Gustafsson.

Arbetsmiljöverket utreder

Så fort det sker en olycka eller incident anmäler Nordic Paper det till Arbetsmiljöverket. Så skedde även denna gång. Verket har bestämt sig för att utreda händelsen.

– Jag är inte klar med min rapport än. Även om händelsen är osannolik finns det åtgärder som skulle motverka att det sker igen. En är att börja med full skyddsutrustning när vi spolar. En annan är att skölja ögonen så fort vi blir dränkta av farlig vätska, oavsett om det träffar ögon, säger han.

Framför allt kommer han dra lärdomar av det inträffade. Dem ska han sedan använda när han utbildar nyanställda.

– I dag mår den skadade bra. Synen påverkades inte. Det är tack vare att ögonen spolades direkt och mycket, säger Per Gustafsson.

Artikeltaggar

BäckhammarKristinehamns kommunMiljö

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.