En utslagen räddningstjänst vore förödande på många sätt.
Den risken må vara liten, men nog är man på tå runt om i länet.
– Vi kan ju i princip tappa hälften, men det innebär då att de som är kvar får jobba dubbelt så mycket, säger Peter Backman, förbundschef på Bergslagens räddningstjänst.
Det är en del frånvaro på stationer runt om i länet, både på grund av egen sjukdom och hushållssmitta.
I Filipstad exempelvis har man gått ned på så kallad minimistyrka med enbart fem brandmän på skiftet.
– Om vi tittar på våra deltidsstationer så har vi i snitt tjugo anställda per station som jobbar över 3-4 skift, så vi har en rätt stor personalpool att spela med. Sedan försöker vi undvika att stoppa in folk i andra gäng så att det skulle sprida sig på det sättet. Så vid vissa tillfällen går vi hellre ned på minimistyrka än att chansa och plocka in någon ny, säger Peter Backman.
Över hela länet har man arbetat förebyggande under hela pandemin, vilket man bedömer sig ha fått ett gott utfall på. Skiftlagen skiljs åt, de som kan jobbar hemifrån och man håller avstånd till varandra.
Även om den är liten, så visst finns risken att ett större utbrott skulle kunna slå ut hela skiftlag under en period.
– Men skulle det riktigt börja bli så, då får vi börja plocka folk från andra stationer inom förbundet så att vi får hjälpa varandra också. Förhoppningsvis får vi inga massutbrott på alla ställen samtidigt, säger Nils Weslien, förbundsdirektör på räddningstjänsten Karlstadsregionen.
– För oss har det gått bra hittills och det är vi tacksamma för. Men det kan vända snabbt, och vi är förberedda.
Man undviker dessutom större övningar och andra samlingar och även i räddningstjänstområde Sunne/Torsby bedömer man ha situationen under kontroll.
Men det kan snabbt bli tufft, inte minst på de mindre enheterna på landsbygden.
– Våra personalplanerare har fått vara aktiva, så lite pussel är det ju och man har alltid folk borta av olika anledningar och då kommer det här lite utöver det. Men vi har väl en handfull som är hemma och lika många i hemmakarantän, och då är det totalt nästan 150 brandmän. Så det är ganska utspritt, säger räddningschef Peter Bergström.
– Men en åtgärd en kan ta till om det blir väldigt tunt i grupperna är att man drar ett totallarm så att i princip alla lediga brandmän får larm, och komplettera med närliggande stationer. Så nog ska vi få ut våra brandbilar, sedan får vi kanske lägga ihop med fler stationer om vi får en väldig topp på smittspridningen.