LEDARE: Sedan när är under 15 000 kronor före skatt en ”god pension”?

Ledare
PUBLICERAD:
Hälften av Sveriges över 2 miljoner pensionärer tjänar under 15 000 kronor före skatt. Många förstås långt under det.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
”Pensionärernas ekonomi är god”, sammanfattar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. ”Genomsnittspensionären” har det nämligen rätt bra, slår de fast. Ändå har över en miljon pensionärer en pension under 15 000 före skatt – och många långt mycket mindre än det.

Om du tjänar 50 000 kronor och jag tjänar 11 000 kronor i månaden är ”vår” medelinkomst, vår genomsnittslön, 30 000 kronor. Men det är en så missvisande siffra sett till den enorma skillnaden att det är en rätt poänglös uppgift. Det är därför ”medelinkomst” eller ”genomsnitt” alltmer sällan används för att berätta om hur grupper har det.

Medianinkomst ger ett mer rättvisande resultat där en enskild miljardär i gruppen inte ställer till siffrorna för alla andra.

Men även där går det att hamna snett om gruppen man ska försöka dra slutsatser om ekonomisk standard för, omfattar var femte svensk. Mer än två miljoner svenskar.

Pensionsmyndighetens senaste rapport, om pensionärers ekonomi, som kom i dagarna försöker ändå och budskapet målas i ljusa färger.

”Pensionärernas levnadsförhållanden är generellt sett goda i förhållande till den övriga befolkningen”, slår man fast.

”En genomsnittlig pensionärs ekonomiska standard uppgår till 82 procent av den övriga befolkningens ekonomiska standard.”

Puh, så skönt. Och här har man hört så mycket om fattigpensionärer som inte kan äta sig mätta eller köpa en vinterjacka – å så visar det sig att de har det rätt bra ändå.

Nja. Det är oklart vad vi ska få ut av den informationen, annat än att ”genomsnittlig” är dåligt mått om poängen är att dels lugna svenskarna som närmar sig pensionsålder och oroar sig över att snart inte ha råd att behålla boendet och betala elräkningen en kall vinter, dels faktiskt rättvisande spegla hur över två miljoner pensionärer har det.

Mycket följer av rent sunt förnuft. För det förstår alla att en yngre pensionär tjänar bättre än en äldre (eftersom många av dem har tjänstepension som betalas ut en kortare tid). Likaså vet alla att om pensionären tjänade bra som yrkesverksam, tjänar hen bättre som pensionär.

Bor pensionären ihop med någon annan, har hen på samma sätt en väldigt mycket högre ekonomisk standard än den som bor ensam och själv måste betala hyra och fasta kostnader.

Så klart många pensionärer då har det helt okej. Hundratusentals av dem får fortfarande tjänstepensionutbetalningarna. Hundratusentals är fortfarande sammanboende – och hundratusentals tjänade förstås rätt bra under karriären.

Medianpensionen berättar lite mer. 15 000 kronor i månaden ligger den på brutto. Det betyder att lika många pensionärer har en pension under 15 000 som det finns pensionärer som har en pension över 15 000 kronor.

Men inte heller det avslöjar detaljerna.

Och att andra har det bättre hjälper ju inte om man är en ensamstående kvinna över 80, som i rapporten visar sig i genomsnitt ha ungefär hälften av den ekonomiska standard som befolkningen i åldern 20 till 64 år har.

Även det är genomsnitt, så många har det förstås långt, långt sämre än så.

När en myndighet väljer att sammanfatta pensionärernas situation med att ”de flesta har det bra”, göms alla dessa kvinnor som slitit både i och utanför hemmet och nu måste leva sina sista år i fattigdom, undan i statistiken ännu en gång. Osynliga för världen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.