Mannen stod åtalad för att upprepade gånger ha misshandlat sin flickvän.
Men när tingsrätten misslyckades med att kalla vittnen till huvudförhandlingen sköts den upp och mannen släpptes ur häktet.
Nu begärs han återigen häktad, misstänkt för att ha misshandlat samma kvinna igen.
Fokusvecka: Mäns våld mot kvinnor
Under 2020 och 2021 dömdes över hundra män i Värmland för att ha brukat våld mot kvinnor, många av dem i nära relation. Hur många fall som anmäldes men aldrig ledde till åtal under samma tvåårsperiod vet vi inte, inte heller hur många kvinnor det finns i länet just nu som lider i tystnad, som inte vågar anmäla.
Den här veckan vill vi sätta fokus på ett samhällsproblem som pågår dagligen. Framför allt vill vi låta utsatta kvinnor själva berätta om våldet och dess efterspel – men också prata om generaliseringar, hedersvåld och vad man kan förvänta sig för stöd om man vill ta steget ur en farlig relation.
I mitten av december 2021 åtalades en värmländsk man i 40-årsåldern för tre fall av misshandel. Enligt åtalet ska han bland annat ha tagit strypgrepp på sin flickvän.
I väntan på huvudförhandling satt mannen häktad.
– I dagarna före julafton var det dags för rättegång men då kom inte de två vittnena, berättar åklagare Cecilia Aronsson.
Tingsrätten hade misslyckats med att delge dem.
Man såg ingen möjlighet att kalla vittnena med kort varsel så förhandlingen avbröts, ett nytt datum sattes till våren – och mannen släpptes ur häktet i väntan på det nya datumet. Man ansåg inte att det var ”proportionerligt” att häkta honom i flera månader till.
– Men uppenbarligen fortsätter han att begå brott, säger Cecilia Aronsson som nu begär mannen häktad igen – på sannolika skäl misstänkt för misshandel.
Den här gången misstänks han också för barnfridsbrott.
– Det är samma kvinna som har blivit utsatt, men barnfridsbrottet har inte varit mot ett gemensamt barn.
"Sånt här händer”
Det är förvisso inte av domstol klarlagt att mannen har begått de brott han misstänktes för innan jul, men man har ändå bedömt att han ska sitta häktad under utredningens gång. Både åklagare och tingsrätten har ansett att det har funnits en risk för fortsatt brottslighet.
Hur kan det då komma sig att han släpps på fri fot – innan rättegången ens är avslutad? Jan Lindblad, domare i målet, förklarar:
– Att vi inte hade lyckats delge vittnen... ja, den skulden bars ju inte av honom. Då ansåg inte vi att det var proportionerligt att fortsätta ha honom häktad.
Han säger att åklagarens häktningsyrkande frånföll men att domstolen, även om åklagaren hade begärt mannen häktad, med största sannolikhet hade kommit till samma slutsats ändå.
– Det hade varit en sak om det rörde sig om ett fåtal dagar. Men det blev som det blev och beslutet grundades på vad som är proportionerligt.
Men det är ju inte bara den tilltalade som behöver gå och vänta på den nya huvudförhandlingen. På andra sidan finns också målsägande, som man nu misstänker har blivit utsatt för samma brott igen.
Du pratar här om den tilltalades rättigheter, att det inte är rimligt att han ska sitta häktad så länge. Väger man inte in målsägandes rättigheter?
– Jo, självklart gör man det. Men sånt här händer, att en person på fri fot har en möjlighet att begå ytterligare gärningar. Om han har gjort det eller inte i det här fallet får prövas vid senare tillfälle.
– Det kan ju alltid få sådana här följder. Detsamma gäller så länge dömda har tidsbestämda straff. Då kan samma sak hända när de kommer ut efter avtjänat fängelsestraff.
Viktiga nummer
Hit kan du vända dig
Polisen: 114 14 (112 vid akuta situationer)
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Brottsofferjouren: 116006
Socialjouren Karlstad: 054-540 50 54
Kvinnojouren: 054-18 30 34
Självmordslinjen: 90101