Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtad comeback: ”Visste inte om jag skulle tävla igen”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Erica Jarder gjorde sin första tävling på över ett och ett halvt år.
Erica Jarder gjorde sin första tävling på över ett och ett halvt år. Foto: Håkan Strandman

Hon hade inte tävlat på över ett och ett halvt år.

Men i helgen var Erica Jarder tillbaka på tävlingsbanan under en inomhustävling i Örebro.

– Det kändes jättekul att få känna pulsen igen, säger profilen som börjar se slutet på karriären.

Vanligtvis brukar man se henne i samband med längdhopp. Men efter ett långt uppehåll på grund av personliga skäl valde Erica Jarder att i helgen göra sin tävlingscomeback – på 60 meter.

En udda distans för 35-åringen som inte tävlat på den korta sprinten på tre år.

– Jag brukar gilla att sprinta lite när jag kan. Jag har tränat på ganska bra under hösten och känner mig stark, därför ville jag se vart jag låg, säger Jarder.

7.74 blev tiden i försöken, men sedan valde Erica Jarder att stryka sig från finalen.

– Jag var lite stel i baksidan och ville inte chansa. Det är en tid jag inte är nöjd med, jag ville mer men det kändes samtidigt ovant att stå i startblocken. Det var ingen höjdarstart men samtidigt var det skönt att börja tävla igen, vilket var min målsättning med denna säsong.

”Behov av ett brejt”

Den förre landslagsstjärnan kan blicka tillbaka på ett fjolår som helt och hållet blev utan en enda tävling.

Anledning var på grund av personliga skäl, mer än så vill Jarder inte berätta.

– Jag var faktiskt i stort behov av ett brejk. Om jag ska vara ärlig visste jag inte om jag någonsin skulle tävla igen, men nu har jag en annan tillgång till det även fast jag inte satsar lika mycket som innan. Vi får se vart det leder till, jag är bara glad över att vara tillbaka och tar allt som det kommer.

Du har inga större förväntningar på denna säsong?

– Inte just nu. Ett av målen var att tävla i helgen, nu har jag gjort det och sedan vill jag även komma igång med längdhoppningen. När man väl tävlar vill man ju också hoppa bra, men jag är försiktig med att stirra mig blint på resultat och i stället fokuserar jag på att ha kul och träna bra.

Det låter som att du lägger ner elitsatsningen?

– Jag kan väl säga så här: Jag satsar inte som jag gjort innan. Jag har börjat plugga och är dessutom mamma, det är två saker som tar mycket tid. Detta blir en säsong där jag inte sätter någon press på mig själv, vi får helt enkelt bara se vart allt leder.

I somras jobbade Erica Jarder på IF Götas kansli. Ett uppdrag inom Karlstadsklubben är inte heller en omöjlighet efter friidrottskarriären.

– Jag tror absolut att jag kommer vilja engagera mig i IF Göta när jag slutar. De har blivit en stor del av mitt liv och intresse. Dessutom är det i Karlstad som jag vill bo.

Emilia Kjellberg gjorde en stark säsongsdebut. /Arkivbild)
Emilia Kjellberg gjorde en stark säsongsdebut. /Arkivbild) Foto: Sanna Emanuelsson

Fina resultat

I övrigt var det en framgångsrik tävlingshelg för Götisterna i Örebro.

Henrik Larsson vann finalen på 60 meter på fina 6.73, vilket är ett av de snabbaste premiärloppen i karriären.

– Det verkar lovande inför framtiden, han känner sig också i gott slag vilket är det viktigaste, säger Götas sportchef Johan Engberg.

Han fick även se talangerna Hanna Karlsson och Lova Perman springa fort.

Karlsson deltog på både 60- och 200 meter där hon vann det sistnämnda loppet. Lova Perman å sin sida blev delad etta på 400 meter.

Noterbart är även att Emilia Kjellberg verkar ha hittat formen tidigt.

Sunnetjejen var nära ett personbästa på 60 meter när klockan stannade på 7.55. Dessutom slog hon till med 6.12 i längdhoppet där klubbkamraten Kaiza Karlén saknades.

– Det var ett tag sedan som Emilia var på den här nivån, det är väldigt kul att se henne i så här bra form redan nu, säger Johan Engberg och fortsätter:

– Jag är även imponerad över Ella Holmqvist som är född 2005. Hon gjorde 2.14 på 800 meter vilket är ett fullt godkänt resultat så här tidigt på säsongen.

Melwin Lycke Holm stod över höjdhoppstävlingen i Örebro.
Melwin Lycke Holm stod över höjdhoppstävlingen i Örebro. Foto: Tommy Andersson

”Skadekänning”

En annan värmländsk talang som dock saknades i Örebro var Kils AIK-hopparen Melwin Lycke Holm.

Efter att ha imponerat i säsongspremiären i Eskilstuna valde 17-åringen att inte åka till Närke.

– Han har en liten skadekänning och efter sommarens bekymmer ville vi inte ta några risker. Han siktar på att hoppa i Växjö till helgen, säger pappan och tränaren Stefan Holm.

Artikeltaggar

Emilia KjellbergErica JarderFriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaJohan EngbergLova PermanMelwin Lycke HolmStefan Holm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.