Hoppa till huvudinnehållet

Nya Tullholmen växer fram på gamla KF – drygt 1 500 bostäder

Publicerad:
Det var en gång en industrifastighet där Coop Värmland hade både kontor, charkuterifabrik och bageri. Nu reser sig ett höghus på 16 våningar på platsen som ett landmärke för den nya stadsdelen Tullholmen.
Det var en gång en industrifastighet där Coop Värmland hade både kontor, charkuterifabrik och bageri. Nu reser sig ett höghus på 16 våningar på platsen som ett landmärke för den nya stadsdelen Tullholmen. Foto: HP Skoglund

Den tidigare industritomten på Orrholmen har fått ett helt nytt ansikte – och det på bara några år.

– En ny stadsdel med vår butik i hörnet, det var precis vad vi sade för några år sedan, minns Klas Olsson, informationschef på Coop Värmland.

En ny stadsdel med drygt 1 500 nya bostäder inklusive ett 16 våningar högt landmärke med en Coopbutik i botten håller på att växa fram på Orrholmen. Omvandlingen bottnar i de framtidsplaner som Coop Värmland presenterade hösten 2016 för området där livsmedelsindustrin såg dagens ljus 1958. Visionen innehöll en ny storbutik, ett nytt huvudkontor och två större höghus med 100-talet lägenheter. I ett senare skede pratades det om ytterligare 600 bostäder.

Coop Värmlands huvudkontor landade dock på Zakrisdal och de två höghusen på tio till tolv våningar bantades till ett och sköt ytterligare i höjden när kvarteret såldes till Löfberg fastigheter.

– Det känns bra att det traditionella området som vi bedrev verksamhet på i många år blir något helt nytt och att den gamla bagerilokalen finns kvar exteriört för att påminna om den gamla tiden. Plus att kommunen gett några kvarter namn efter verksamheten som fanns där, säger Klas Olsson.

Två nya namn

Charkuteriet och Konditoriet är två nya kvartersnamn som kommit till efter Coop Värmland i omgångar sålt kvarter på den 58 000 kvadratmeter stora tomten. Löfberg fastigheter, Magnolia bostad och Riksbyggen var först ut att göra affär. Samtliga under 2019.

De nya markägarna vill också göra sitt för att bevara en del av historien.

– Som du ser får huset rött tegel som fasad. Det ser inte exakt ut som bageridelens tegel, men det är ett industritegel som påminner om bageriets, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter.

Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter, kan konstatera att höghusets samtliga 16 våningar är på plats. De första lägenhetsinnehavarna flyttar in i månadsskiftet november-december.
Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter, kan konstatera att höghusets samtliga 16 våningar är på plats. De första lägenhetsinnehavarna flyttar in i månadsskiftet november-december. Foto: Tommy Andersson

Han står i rondellen vid Helmia och blickar upp på höghuset som utgör en inkörsport till den nya stadsdelen Tullholmen. Det går inte att missa byggnaden som nått sin fulla höjd.

– I takt med att huset växt har vi också märkt att intresset ökat, säger han.

Den sista av de 62 bostadsrätterna på upp till fem rum och kök såldes sommaren 2021. Högst upp i byggnaden finns fyra etagelägenheter med takterrass. Inflyttning är beräknad till månadsskiftet november-december.

På markplan bereds det plats för en Coopbutik, med ingång mot Packhusallén, med en totalyta på 1 900 kvadratmeter, inklusive lager och personalutrymmen.

– Vi spänner bågen och tänker oss öppna i god tid före julhandeln, någon gång under senhösten, säger Klas Olsson.

Inriktningen blir mot mat.

– Vi har sagt att det ska bli en riktigt häftig matbutik där vi ska våga experimentera med det lilla extra samtidigt som det givetvis ska gå att veckohandla i butiken, säger Olsson.

På markplan finns det även plats för fem butikslokaler i varierande storlek. Tomas Rhöse berättar att inga hyreskontrakt är påskrivna än, men det kan bli ett apotek och kanske en blombutik.

Coopbutiken i bottenplan på höghuset ska öppna i god tid före julhandeln. Totalytan blir 1 900 kvadratmeter.
Coopbutiken i bottenplan på höghuset ska öppna i god tid före julhandeln. Totalytan blir 1 900 kvadratmeter. Foto: HP Skoglund

Utanför livsmedelsbutiken planerar Karlstads kommun för en torgyta varifrån det ska löpa ett gång- och cykelstråk genom området mot strandpromenaden längs Tullholmsviken.

Först in på det nya området blir hyresgästerna i den sjuvåningsbyggnad som sitter ihop med höghuset. Totalt rör det sig om 132 lägenheter som uppförs i regi av Löfberg fastigheter, men kommer att ägas av NWT fastighet.

– Inflyttningen sker successivt trapphus för trapphus från och med i sommar och året ut, säger Rhöse.

Så såg det i mars 2020 då Karlstads kommun, Coop Värmland och de nya markägarna presenterade en tänkt 3D-modell över KF-tomten. På bilden syns Ossman Sharif, Erik Nilsson, (KD), båda Karlstads kommun, Tomas Rhöse, vd Löfberg fastigheter, Magdalena Nääs, då projektutvecklare Riksbyggen, och Tomas Sjölander, då vd Coop Värmland.
Så såg det i mars 2020 då Karlstads kommun, Coop Värmland och de nya markägarna presenterade en tänkt 3D-modell över KF-tomten. På bilden syns Ossman Sharif, Erik Nilsson, (KD), båda Karlstads kommun, Tomas Rhöse, vd Löfberg fastigheter, Magdalena Nääs, då projektutvecklare Riksbyggen, och Tomas Sjölander, då vd Coop Värmland. Foto: Joakim Strand

Löfberg äger ytterligare två kvarter på området som uppförs efter varandra.

– Vi släppte en teaser till det första projektet före jul med stort intresse. Där tror vi på byggstart i augusti, säger Rhöse.

I båda projekten ingår det kommersiella lokaler i bottenplan. Där ligger ett antal restauranger nära till hands.

Områdets största aktör, sett till antalet bostäder, är Magnolia bostad som bygger knappt 900 bostäder i tre kvarter som redan sålts vidare till Trenum.

– Vi tror generellt väldigt mycket på Karlstad och här är det ett fantastiskt läge. Det kommer att bli en jättefin stadsdel där vi tror det finns ett stort intresse att bo. Trenum har samma syn, annars skulle de inte ha köpt projektet av oss, Magnus Ericsson, regionchef Mitt på Magnolia bostad.

Kortsida mot vatten

Den första etappen med 439 lägenheter uppförs längs med eller i anslutning till Tullhusgatan. I nästa etapp ingår bland annat fyra punkthus med en kortsida ut mot Tullholmsviken.

– Väldigt många lägenheter kommer att få en fin utsikt. I och med att det är så många lägenheter (bygglovet omfattar 459 lägenheter) kommer det att vara inflyttning under en stor del av 2025, säger Magnus Ericsson.

Även Riksbyggen (runt 230 bostadsrätter), Skanska (cirka 75 bostadsrätter) och KBAB (30-40 lägenheter) har byggplaner för bostäder.

Meningen är att KF-tomten även ska få kulturinslag. Wermland Opera är tänkt att husera i den tidigare bagerilokalen från och med hösten 2023. Det är verksamheten som idag finns på Spinneriet längs Älvgatan som flyttas över.

FAKTA

Vi som bygger på den gamla KF-tomten.

Löfberg fastigheter

Köpte tre kvarter 2019. Landmärket blir höghuset på 16 våningar exklusive takterrass med en Coopbutik i markplan. 62 bostadsrätter inklusive fyra etagelägenheter. Ytterligare två etapper med bostadsrätter väntar, först 50 lägenheter med byggstart i augusti och sedan 70-talet lägenheter i en elvavåningsbyggnad med byggstart 2024.

Löfberg fastigheter/NWT fastighet

132 hyresrätter i anslutning till höghuset. Löfberg köpte marken som sålts till NWT fastighet.

Löfberg fastigheter/Wermlands invest

Bagerilokalen ska byggas om för att inrymma Wermland Operas verksamhet från och med hösten 2023.

Magnolia bostad/Trenum

898 hyreslägenheter i tre projekt. 217 lägenheter med inflyttning vintern 2022/2023 och 222 lägenheter för inflyttning hösten 2023. Slutligen 459 lägenheter i två lamellhus och fyra punkthus. Inflyttning under 2025. Magnolia köpte marken som är såld till Trenum.

Riksbyggen

Köpte två kvarter som exploateras efter varandra. Runt 100 till 120 bostadsrätter i en första etapp med planerad inflyttning 2025. Den andra etappen innehåller ungefär lika många lägenheter.

Skanska

Runt 75 bostadsrätter i en U-formad byggnad i tegel vid Packhusallén, ungefär där Coop Värmland hade sitt huvudkontor. I markanvisningsavtalet med Karlstads kommun ingår också fyra hyreslägenheter i Älvenäs.

Karlstads bostads AB

Tecknat avtal med Karlstads kommun med dubbel markanvisning. Först fyra hyreslägenheter i Väse och därefter 30 till 40 lägenheter i en sjuvåningsbyggnad intill bagerilokalen. De två första våningsplanen är öronmärkta för en förskola.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadLöfberg FastigheterSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.