Varannandagsutdelningen är här – så påverkar det tidningsläsarna

Samhälle
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
– Det är tråkigt för de av våra läsare som drabbas. De får hitta andra lösningar, säger Stefan Ask.
Foto: HP Skoglund
Vid månadsskiftet börjar Postnord med utdelning varannan dag i Värmland. Tidningarnas distributionsföretag är nerringt av läsare som tror att alla drabbas.
– De allra flesta påverkas inte, bara det fåtal som får tidningen distribuerad med posten, säger Stefan Ask.

Han är chef för NWT Distribution AB som delar ut tidningarna i hela länet. Han berättar att av Värmlands Folkblads abonnenter är det 120 som får sin papperstidning genom Postnord, övriga 8 000 får den med tidningsbud.

– Vi har informerat alla som drabbas av varannandagsutdelningen. Några har hört av sig och försöker komma på andra alternativ. Ett är att läsa den digitalt i stället. Ett annat är att flytta brevlådan till en större väg men då kanske de får åka väldigt långt, säger Stefan Ask.

Finns fördelar

Han ser också fördelar för distributionsbolaget, med Postnords utdelning varannan dag.

– Vi har tidningar som blivit nya kunder hos oss. De klarar inte av varannandagsutdelning, säger han.

Postnord har lagt lappar i brevlådorna med information om sin varannandagsutdelning. Där står det att anledningen till förändringen är att samhället blivit allt mer digitalt. Därför skickas inte längre lika många brev med posten.

Brevbärarna kommer att fortsätta dela ut brev varje vardag, men ska gå olika rundor beroende på vilken dag det är. Den nya postutdelningen startar den 31 januari eller 1 januari, vilket hänger ihop med den utdelningsslinga man tillhör. Om det är röda dagar, förskjuts schemat till nästa vardag. Man behöver alltså inte vänta två vardagar.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.