Hoppa till huvudinnehållet

Misstänks ha vapenhandlat inifrån Kumla – fem unga åtalas för grova brott

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Fem personer, fyra män och en kvinna, åtalas för grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott.
Fem personer, fyra män och en kvinna, åtalas för grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott. Foto: Polisen

En 19-årig Karlstadsbo upptäcktes av polis när han i somras kastade en pistol i en buske. Tack vare händelsen uppdagades en vapenaffär kopplad till en stor vapengömma i Stockholm.

19-åringen är dömd sedan tidigare, och nu åtalas ytterligare fem personer i ärendet – fyra män och en kvinna.

Läs också

VF har flera gånger skrivit om den vapenbrottshärva som uppdagades, och växte sig allt större med tiden, i somras. En 19-årig man greps i juli efter att ha kastat en pistol i en buske på Rud i Karlstad – och därifrån tog allt fart.

Polisen började kartlägga 19-åringens tidigare samtal, meddelanden och resor och leddes till slut fram till en vapengömma i en Stockholmsförort. Samma gömma som sålde vapnet som sedan dödade en 12-årig flicka.

19-åringen ska enligt en tidigare utredning ha upplevt en rädsla och känt ett behov av att kunna försvara sig efter att han blivit beskjuten. Tillsammans med en jämnårig kompis försökte han därför få tag på ett vapen.

Med hjälp av en kvinna i Uppsala fick de kontakt med två intagna på Kumlaanstalten – en 22-årig Karlstadsbo och en 26-årig man från Stockholmstrakten – som i sin tur hänvisade dem vidare till gömman i Stockholm. Ytterligare en ung man, en 21-åring, ska sedan ha varit den som överlämnade vapnet.

Fem åtalas

19-åringen som hela utredningen startade med dömdes i slutet av 2021 för grovt vapenbrott till ett och ett halvt års fängelse. Nu åtalas hans jämnårige Karlstadsvän och mannen som överlämnade vapnet för samma sak.

”Brottet bör bedömas som grovt dels eftersom pistolen var av särskilt farlig beskaffenhet, då det på grund av sin utformning var särskilt lätt att dölja, dels att pistolen innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kunde befaras komma till brottslig användning”, skriver åklagare Linda Karlsson i åtalet.

Även de två Kumlaintagna och kvinnan som förmedlade kontakten åtalas, men för medhjälp till grovt vapenbrott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.