LEDARE: Sexuella trakasserier har aldrig räckt för att petas från SD tidigare

Ledare
PUBLICERAD:
Kjell Örnberg, fram till nu sverigedemokratisk gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Karlstad. Men nu vill han bli moderat istället.
Foto: Olov Öström
Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Karlstads kommunfullmäktige lämnar både sitt toppuppdrag och partiet. Borttvingad av maktspel, säger han. Sexuella trakasserier, säger partiet.

Själv menar Kjell Örnberg att han tvingades bort från sina tunga poster och från partiet. Uppblåsta hot om anmälningar för sexuella trakasserier blev ursäkten partiet använde, när han i själva verket bara ställt impopulära jobbkrav på partiets politiska sekreterare.

Det var efter det som partiets distriktsordförande och SD:s starke man i Värmland, Runar Filper, kom dragande med en historia från ifjol när Örnberg i ett meddelande till den politiska sekreteraren, inför en spadag med partiet, skrev att han såg fram emot att se kvinnan avklädd.

Men det var, säger Örnberg till VF, förstås bara ett skämt. Han hade ju till och med lagt till en smiley i meddelandet och fått en smiley tillbaka av kvinnan. Örnberg menar att han till och med ”visat jurister meningsutbytet, och fått roade skratt tillbaka”.

Nä, det har han förstås inte. Skrattade nån var det av genans. För det är ju inte kul. Inte ens om man till 100 procent köper att Örnberg skrev det som ett skämt till en, får man väl anta med tanke på att han själv är 67 år, betydligt yngre, kvinnlig anställd.

Blä.

Det är 2022 och vi har inte kommit längre än att det måste påminnas om att personer i chefspositioner, för det var det Örnberg var, helt enkelt inte ska skämta med anställda om att vilja se dem med mindre kläder på sig.

På riktigt alltså. Risken att ett sånt ”skämtande” får oönskade konsekvenser för alla inblandade är praktiskt taget 100 procent.

Gör det inte.

Men nej, inte sjutton får en manlig sverigedemokratisk partiarbetare ens ett rapp över fingrarna "bara" för att han misstänks ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Jösses, partiet centralt verkar fortfarande inte ha några planer att göra sig av med sin Europaparlamentariker som till och med är dömd i Hovrätten för sexuellt ofredande.

Så att Örnberg petas från partiets frontlinje bara ett par månader innan valrörelsen inleds handlar nog även om något annat outtalat.

Förmodligen det gamla vanliga inom SD ända sedan man började bilda lokalorganisationer; går man inte i partiledningens ledband är man rökt. Och distriktsordförande Runar Filper har haft 20 år på sig att fatta det järngreppet om hela lokalorganisationen.

För att vara ett parti som kallar sig uppstickare emot etablissemanget, leds man verkligen av långsittare på posterna. Jimmie Åkesson har varit partiledare i snart 17 år, längst av alla. Filper har varit lokal ”partiledare” ungefär lika länge.

Då har man knutit mycket makt till sig och passar det inte, ja då får man dra – vilket många av SD:s företrädare i länet också gjort.

Som VF:s granskning i förra veckan visade, har var tredje SD-politiker som valdes in i valet 2018 hoppat av. Nu börjar namnen på valsedlarna ta slut och redan i somras var det på håret att en uttalad nazist aktiv inom vit makt-rörelsen lyckades bli invald på ett SD-mandat i Forshaga eftersom SD höll sina valsedlar öppna att skriva in sig på.

Nu är verkligen inte SD i Värmland unikt om allt detta. Toppstyrning och ett maktspel där uppstickare som inte faller in i ledet tvingas bort ser vi över hela landet. Men kanske inte fullt så underhållande ute i rampljuset som här…

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.