Insändare: Vem hämtar din medicin om du blir sjuk?

Insändare
PUBLICERAD:
Att hämta ut sina mediciner kan bli ett problem om man drabbas av sjukdom.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Har du funderat på vad du ska ta dig till om du blir sjuk i covid eller annan sjukdom och inte kan hämta ut dina mediciner?
Kanske tanken inte dyker upp förrän det är försent?

Själv är jag kroniskt sjuk och min man har fullmakt så han kan hämta mina mediciner. Väldigt bra. Men vad händer om han blir covid-positiv eller måste in på operation?

Jag själv kan inte hämta ut och även om jag skulle ordna skjuts av någon väninna så blir det en extra runda ut på landet för att först hämta mig och sen köra mig till apoteket och hem igen. Det slog mig att det vore vettigt att bums ordna så att någon mer betrodd får fullmakt. Och det är mitt råd till var och en! Gör dig själv, apotekspersonal och andra (människor som kan bli smittade) en tjänst. Fixa minst en person som får fullmakt och kan hjälpa dig om det behövs. Och om du tycker det är ett gott råd så prata gärna med dina vänner om det så kanske vi kan få till ett gott resultat över hela landet med människor som kan hjälpa varann.

Sen kan man ju nu för tiden beställa hem mediciner också men det kräver att man rent tekniskt vet hur, det kräver också att det går ned i brevlådan, det kräver att det inte är narkotikaklassat och det kräver framförhållning då det kan ta ett par dar innan det kommer hem till dig. För mig funkar det sällan. Jag har läkemedel som inte får postas och jag har läkemedel som får postas men inte går ned i postlådan och därmed ändå kommer behöva hämtas hos apotek eller postombud. I mitt fall funkar det alltså mycket sällan och det är därför jag uppskattar att det överhuvudtaget finns något så smart som fullmakt. Så det är mitt tips!

Fundera på om du behöver fullmakt eller om du skulle kunna erbjuda dig att hjälpa en anhörig eller vän genom att bli en person med fullmakt. Det är mycket enkelt att ordna och kostar inget och går att avbryta när man vill. Personligen tror jag att många kan få nytta av detta framförallt i ”dessa tider” med covid och även omicron som smittar mer och även gjort många vaccinerade sjuka. Ja: det är nog absolut ett gott tillfälle att tänka på detta.

Kroniskt sjuk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.