Insändare: Varje land har rätt till självbestämmande

Insändare
PUBLICERAD:
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Foto: Olivier Matthys
Nyligen har vi hört höga företrädare bedyra och understryka att varje land har rätt att fatta beslut i enlighet med internationell rätt. Dessa digniteter har varit NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s utrikesminister och vår egen Peter Hultqvist.

De har då syftat på Ukraina som kan tänkas bli nästa medlem i NATO. Eftersom de hänvisar till internationella regler måste jag ställa en enkel fråga. Gäller deras försäkringar alla länder i vår värld. Eller finns det länder som inte tillhör "vår värld"`. Med utgångspunkt från ovanstående garantier för staters rätt till självbestämmande måste jag presentera några funderingar.

Lek med tanken att Kuba bestämmer sig för att stärka sitt försvar mot USA:s blockad och sanktioner. Dessa ekonomiska stridsåtgärd har pågått under ett halvt århundrade. De har också fördömts av FN under decennier.

För att skydda sig mot denna olagliga ekonomiska krigföring kan Kuba med stöd av internationell rätt önska att Ryssland och Kina bidrar till att bygga en marinbas i Kuba. Detta för att hävda sin rätt att exportera och importera nödvändiga varor för folkförsörjningen.

Då uppstår naturligtvis frågan hur Hultqvist, Stoltenberg och USA:s utrikesminister skulle hantera en sådan verklighet.

Är det så att vi lever i Orwells ”1984”? Där var ju vissa mer jämlika än andra och rättigheterna skiljde sig åt beroende på vem man var. Är det så att den ledande imperialistmakten sätter gränserna för vad som ska accepteras och många länder dansar underdånigt med.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.