Replik: Nya scheman för färre delade turer

Insändare
PUBLICERAD:
Att hitta ett schema som löser alla utmaningar inom äldreomsorgen är omöjligt, menar verksamhetscheferna Jill Mattsson och Helena Holmstrand.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svar till signaturen ”Besviken undersköterska”, i VF den 11 januari.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad har i uppdrag att minska antalet delade turer och på sikt få bort dem helt.

För att minimera antalet delade turer pågår ett arbete med att ta fram nya scheman. På vissa enheter har detta inneburit att delade turer har mer än halverats. För att hålla en god kvalitet och kontinuitet gentemot våra kunder väljer vi att minska antalet vikarier i vår verksamhet och istället anställa fler tillsvidareanställda. Det kan innebära att medarbetaren får arbeta några turer under en schemaperiod på annan våning på sitt boende eller på ett samarbetsboende. Tanken är att de boende ska få stöd och hjälp av kända medarbetare. Att ta fram nya scheman är svårt eftersom det är omöjligt att hitta ett schema som löser alla våra utmaningar och som passar alla. Vår förhoppning är att vi kan ha en god dialog på våra möten och att vi kan våga testa och därefter utvärdera vad vi kan behöva förändra.

Jill Matsson, verksamhetschef trygghetsboende

Helena Holmstrand, verksamhetschef vårdboende

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.