Nya regler för tatueringsbläck: ”Man vill ju inte bli förgiftad”

Konsument
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
– Det viktigaste är att kunderna kan känna säkra med att de inte blir förgiftade, säger Jerry ”Jerrow” Niemi.
Foto: HP Skoglund
EU har nyligen infört en ny kemikalielag. Den för med sig att från den 4 januari i år måste tatueringsfärgerna bytas ut.
– Det påverkar mitt företag. Jag måste byta alla färger, säger Jerry ”Jerrow” Niemi.

Han är tatuerare sedan fyra år tillbaka. Han öppnade en egen ateljé, Myhical Ast & Tattoo, på Kungsgatan, Kristinehamn, i juni förra året.

– Till en början kämpade jag hårt emot regelskärpning, när jag inte visste bättre. Nu tycker jag det är bra, även det gick lite väl snabbt. Som tur är får jag använda den gamla färgen tills jag har slut lagret, säger Jerry Niemi.

Ett års respit

Hans leverantör har inte kommit långt med nya färger. Han är övertygad om att den ska vara det inom ett år, när EU:s tidsfrist löper ut och hans lager troligen tar slut.

– Jag förstår att tatuerare är oroliga som tror att de måste slänga färgen direkt, säger han.

– Det är en investering för livet, säger Joakim Höglund.
Foto: HP Skoglund

Joakim Höglund, från Stockholm, är barndomsvän med Jerry Niemi. Han är också kund i ateljén och gör sin första tatuering någonsin.

– För mig är det bra om färgerna blir bättre, man vill ju inte bli förgiftad. Att det blev hos ”Jerrow” beror på att han är omtalad. Dessutom gör han sådan konst som jag gillar, säger han.

Har mästarbrev

Rebecca Ryrberg har tatuerat i 20 år, har mästarbrev i tatueraryrket och är vice ordförande i branschorganisationen Sveriges Registrerade Tatuerare. Hon flyttade sin studio, Kingsroad Tattoo, från Kungsgatan till Marieberg i slutet av 2018.

– Vi får inte använda det gamla bläcket men det finns lite överseende med detta, i och med att tillverkarna har haft svårt att leverera i tid och vårt gamla bläck är säkert och testat genom förra lagen Resap2008. Jag har fått tag i svart, men väntar på att mina svenska leverantörer ska få in resten, säger hon.

Det är en ny kemikalielag som reglerar gränsvärden i många olika produkter, även tatueringsfärger, som gäller hela EU. Detta kommer att göra tatuering säkrare i vissa länder, men ingen större skillnad för Sverige.

– Sverige har haft en liknande lag för tatueringsfärg sedan cirka tio år tillbaka så vi har haft hårt reglerade gränsvärden länge och detta är inget nytt för vår bransch här. Skillnaden är att det nu finns krav på lite annan dokumentation, till exempel ska innehållsförteckningen på flaskan vara på svenska i stället för engelska och en del gränsvärden har sänkts och höjts. Därför måste vi nu byta till de nya färgerna som är godkända genom den nya EU-lagen, säger Rebecca Ryrberg.

– Det påverkar mig precis som alla andra, all färg måste bytas ut, säger Rebecca Ryrberg.
Foto: John Persson
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.