LEDARE: Är det vettigt att regeringen räddar oss från dyra elräkningar?

Ledare
PUBLICERAD:
Svenskarnas elräkningar för december har trillat ner i brevlådorna och väckt oro.
Foto: Johan Nilsson/TT
Regeringen inför en elprislättnad för vissa hushåll i skuggan av de rekordhöga elpriserna. Men hur rimligt är det egentligen?

Bara timmen innan onsdagens partiledardebatt presenterade regeringen förslag på lättnader för hushåll som drabbats av de rekordhöga europeiska elpriserna. En elkris internationella kännare huvudsakligen skyller på att Ryssland, för att spänna politiska muskler, dragit åt kranen på rysk gas. I Sverige däremot skyller högern hellre på Miljöpartiet.

Miljontals svenska hushåll har den senaste veckan fått årets första elräkning och på vissa håll är den rent ut sagt skräckinjagande.

I hushåll med obundet, rörligt, elpris och direktvärmande el har månadsräkningen kunnat dra iväg långt över 10 000 kronor även i mindre hus.

Alla kan förstå och sympatisera med paniken som uppstår hos den som inte fattar hur räkningen ska kunna betalas och med rädslan att priset ska fortsätta ligga högt även kommande vintermånader.

Läget är både exceptionellt och akut. Det är på många sätt rimligt att regeringen håller upp ett skyddsnät för att mildra effekterna för hundratusentals drabbade.

Men det är samtidigt problematiskt att de som faktiskt ansträngt sig för att minska sin elförbrukning och sitt elberoende med uppoffringar och kostsamma investeringar i grönare hem, nu måste betala för att kompensera de som helt frivilligt valt att driva sina hem med direktverkande el. De som frivilligt valt att inte binda sina elavtal.

Det stärker inte direkt incitamenten för hushållen att fatta vettigare beslut om hur hemmet ska värmas upp framåt-

Vad händer nästa gång? Att bolåneräntorna plötsligt drar iväg upp efter många år med låga rörliga räntor och att den som valt att inte binda de lånen plötsligt ropar efter statens hjälp att tackla det? Då räcker de sex miljarder som elpriskompensationen ska kosta inte långt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.