Replik: Visa hänsyn i kollektivtrafiken

Insändare
PUBLICERAD:
Vid trängsel i kollektivtrafiken bör vuxna använda munskydd.
Foto: Peter Bäcker
Svar till signaturen ”Med munskydd på bussen”, i VF den 11 januari.

Tack för att du visar hänsyn när du reser med oss! Att många människor delar på utrymmet och reser i samma fordon är en viktig pusselbit för miljön och en hållbar utveckling i Värmland, men det är utmanande när vi bör hålla avstånd till varandra. Det kan vara svårt att helt undvika trängsel i kollektivtrafiken eftersom hela vårt system bygger på just samåkning. Alla våra bussar rullar under tider då många reser, men det kan ändå uppstå trängsel på vissa turer. Speciellt under morgon och eftermiddag.

För att skapa utrymme för er som måste vara på plats på jobb och skola och inte kan resa på annat sätt än kollektivt är det viktigt att alla som kan jobba hemifrån eller som kan resa på annat sätt nu gör det. Folkhälsomyndighetens råd till dig som reser inom kollektivtrafiken detta:

– Om du inte kan undvika kollektiva resor är det viktigt att hålla avstånd till andra resenärer så långt det går. Du bör undvika avgångar med trängsel.

– Går det inte att hålla avstånd när du reser bör du som är vuxen använda munskydd.

– Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls.

Vi hoppas att du vill hjälpa oss och tillsammans med oss fortsätta att skapa trygga resor.

Mathias Lindgren

Trafikchef tätortsbuss, Region Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.