Hoppa till huvudinnehållet

Pappersbärkassen gör inte jobbet – nya papperspåsen ”förslutningsbar”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Pappersbärkassar är inte anpassningsbara när det gäller att slänga avfall i soptunnan med. Nu ska fyra värmländska aktörer lösa problemet med en ny papperspåse.
Pappersbärkassar är inte anpassningsbara när det gäller att slänga avfall i soptunnan med. Nu ska fyra värmländska aktörer lösa problemet med en ny papperspåse.

Bärkassar av papper skapar problem för hushåll och sophämtare. Nu ska fyra värmländska aktörer lösa problematiken med en ny papperspåse som har en given plats i soptunnan.

– Det förenklar hanteringen, säger David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi.

Att minska mängden plast är något som många strävar efter, dessutom har plastpåsarna blivit allt dyrare. Då har allt fler börjat slänga sitt restavfall i bärkassar gjorda av papper, vilket Karlstads energi märkt av då det ligger mer löst skräp i soptunnorna.

– Tanken är väl inte fel att slänga avfallet i bärkassarna för vi vill ju få bort plasten. Problemet är ju bara att avfallet åker ut och hamnar i soptunnan, säger David Bohn Stoltz.

Sedan i våras har Karlstads Energi AB, Paper Province, Nordic Paper och Norbag samarbetat för att ta fram en helt ny typ av papperspåse för restavfall. Den nya påsen har potential att göra sophanteringen effektivare samt mer hållbar.

Förslutningsbara påsar är lösningen, och målet är nu att det går att köpa påsarna i butik under 2022.
Förslutningsbara påsar är lösningen, och målet är nu att det går att köpa påsarna i butik under 2022.

Karlstads Energi vill också att papperspåsen ska bli billigare och mer skonsam mot miljön än de bärkassar av plast som ofta används som soppåsar. Förhoppningen är också att den fiberbaserade påsen på sikt ska kunna bli ett mer hållbart alternativ.

– Den nya papperspåsen ska vara förslutningsbar, vilket förenklar hanteringen då avfallet inte riskerar att falla ut i avfallskärlet. Det innebär också att kärlen inte behöver tvättas lika ofta.

I dags läget testas den nya papperspåsen av de fyra aktörernas personal och David Bohn Stoltz själv har även testat den nya papperspåsen och tycker att den funkar bra så länge man vet hur man ska använda den.

Målet är att kunna sälja påsen i butik under 2022.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads energiNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.