LEDARE: Varannan kommer att smittas – slopa sexmånadersgränsen redan i dag!

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Testkapaciteten har slagit i taket i många regioner när smittspridningen ökar. ”Ingen” slipper undan omikronvarianten, tror många nu. Dags att maxa vaccineringarna.
Foto: Johan Nilsson/TT
”Alla” kommer att få corona. Så känns det just nu. Ja, ni ser ju samma statistik som jag. Smittspridningen ökade stort i hela landet förra veckan och i flera regioner noterades det högsta antalet fall under en enskild vecka sedan pandemins start våren 2020.

3000 nya fall registrerades i Värmland. Ett veckorekord. Ändå har vi ingen aning om hur många som egentligen är smittade, testkapaciteten på landet laboratorium har slagit i taket och på många ställen har man börjat ransonera testerna till att bara omfatta personal inom vården.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, jämför i en intervju i TV4 smittspridningen just nu med en skogsbrand vi inte kan skydda oss ifrån.

Omikronviruset verkar verkligen spridas galet mycket enklare och snabbare än de tidigare coronavarianterna – och Världshälsoorganisationen förutspår nu att mer än varannan europé kommer att ha smittats de kommande sex till åtta veckorna! Varannan! Och detta i länder med aktiva och skärpta restriktioner.

Hur en enda svensk arbetsplats ska fungera i februari och mars återstår att se. Hur kommuner och regioner ska kunna hantera bemanningen inom vård och omsorg när rekommendationerna kräver att alla stannar hemma om någon i hushållet smittats, återstår också att se.

Region Värmland meddelade på tisdagen att man går upp i stabsläge igen. Bara mängden av smittade kommer, även om virusvarianten tycks mildare än företrädarna, leda till fler inläggningar på sjukhus.

Men det kunde ha varit mycket, mycket värre. För trots djupt oroväckande smittstatistik följer inte sjukhusinläggningarna och dödstalen med upp i samma omfattning. Anledningen stavas ”vaccin”. De flesta av oss är dubbelvaccinerade, var tredje är trippelvaccinerad.

Vaccinet är inget helt pålitligt skydd emot att smitta och vaccinerna i första och andra doserna skyddar bättre mot svår sjukdom än mot att smittas. Det märks inte minst på vilka smittade som under denna senaste våg hamnar på sjukhus och vilka som tragiskt nog dör.

– Är man vaccinerad får man det lindrigt, är man inte vaccinerad kan man bli riktigt illa däran, noterar professorn i global katastrofmedicin, Johan von Schreeb.

Det i särklass viktigaste nu är alltså det samma som det varit i över ett åt: att ovaccinerade vaccinerar sig. Det hade varit rimligt om Folkhälsomyndigheten tillsammans med regionerna hade utarbetat ett mer effektivt uppsökande arbete för att nå de som fortfarande inte vaccinerat sig.

Men för alla som sitter redo och villiga och väntar på tredje booster-dosen vore det dessutom rimligt att Folkhälsomyndigheten och regionerna gör slag i saken och sänker dagens gräns på sex månader mellan andra och tredje dosen så att så många som möjligt hinner få den under den kommande månaden.

Två av tre saknar fortfarande boosterdosen.

Ge oss chansen att möta denna nya annalkande våg så välvaccinerade som vi bara kan! Sänk sexmånadersgränsen, öka vaccinleveranserna och maximera vaccineringsmöjligheterna ute i kommunerna.

Sjuka kommer många av oss bli ändå. Men förhoppningsvis utan att det behöver sluta på sjukhus.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.