Patrik Ekman: ”De nya restriktionerna slår väldigt hårt för mina företag”

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
– Jag hoppas den senaste smittspridningen ska bli kortvarig så vi kan vara i gång för fullt i mars, säger Patrik Ekman, vd för Ekman Invest.
Foto: Mats Zetterberg
Patrik Ekman, vd för Ekman Invest, ligger nerbäddad efter att ha blivit en i coronastatistiken. Trots det ringer han upp och svarar på frågor om hur hans företag påverkas av de senaste restriktionerna.
– De är på gott och ont. Jag förstår varför men det är samtidigt väldigt tråkigt för oss, säger han.

Alla hans företag är beroende av besök. De nya restriktionerna slår därför väldigt hårt för dem.

– Exempelvis måste våra nattklubbar stänga redan 23. Jag är ingen smittskyddsexpert men varför just det klockslaget? Även våra restauranger och hotell drabbas, särskilt vid gränsen. I december tappade vi 65 procent av bokningarna i Charlottenberg och i Årjäng 55 procent. Det är inte många bokningar i januari och februari. Prognosen för januari är därför dålig, säger Patrik Ekman.

Har fått statligt stöd

Regeringen har sagt att de ska ge fortsatt stöd till företag som drabbas av pandemin. Ekman Invest tillhör dem som tidigare har sökt, fått och tilldelats pengar.

– Jag hoppas vi får stöd och att det betalas ut i rimlig tid. Det är andra företag som fått beslut om stöd 2019 men inte fått pengarna än. Jag hoppas också på att handläggningen skyndas på så de får stödet snabbare, säger han.

Ekman Invest innefattar Ekman Hotels, med 1 200 bäddar, 35 konferenslokaler och tre restauranger i Värmland, samt Ekman Event, Nordic Toilet och Kristinehamn Biografer. Man arrangerar även festivalerna Putte i Parken och Fastingen i Kristinehamn.

Varslade all personal

Bolaget har lidit hårt av pandemin, ända sedan den startade. I mars 2020 tvingades Patrik Ekman varsla all personal om uppsägning. Det rörde sig om 100 anställda. Då sade han så här:

– Det är det värsta beslut jag har tagit någonsin. Vi är ju som en familj.

Efter det har smittspridningen av corona kommit och gått. Restriktionerna har anpassats efter det och även Patrik Ekman.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.