Hoppa till huvudinnehållet

Covidtrycket ökar – men det finns en ljuspunkt: ”Betydligt kortare vårdtid nu”

Publicerad:
Verksamhetschefen Karl Silvhamn berättar hur läget är inom intensivvården efter den senaste tidens ökade smittspridning – och ser en positiv aspekt trots att trycket inom slutenvården ökat sakta men säkert den senaste tiden.
Verksamhetschefen Karl Silvhamn berättar hur läget är inom intensivvården efter den senaste tidens ökade smittspridning – och ser en positiv aspekt trots att trycket inom slutenvården ökat sakta men säkert den senaste tiden. Foto: Tommy Andersson

I takt med den ökade smittspridningen i regionen har också antalet inneliggande patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus i Värmland ökat stadigt.

Men intensivvårdschefen Karl Silvhamn ser en ljuspunkt: Covidpatienter som hamnar i intensivvården skrivs ut snabbare nu än tidigare.

På måndagen var det 18 covidpatienter inskrivna på sjukhus i Värmland, varav fyra vårdades på intensivvårdsavdelning. På tisdagen hade den siffran ökat till 24 patienter, varav fyra på iva.

Karl Silvhamn, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård på Centralsjukhuset i Karlstad, framhåller att läget med hänsyn till den snabba smittspridningen förstås är oroande, men vittnar samtidigt om en tydlig trend som märkts bland de covidpatienter som blivit så sjuka att de behövt intensivvård den senaste tiden.

– En stor positiv skillnad mot förut är att covidpatienterna hos oss ligger dygn i stället för veckor. Det har varit en betydligt större ruljans på de få fall som vi har haft sedan smittan tog lite ny fart i december, säger han.

Varför det ser ut så finns inget vetenskaplig belägg för än så länge, och egentligen vill han inte spekulera i det, men säger ändå:

– Det har varit lite yngre patienter nu, mellan 40 och 60 år. Så kanske har man lite bättre grundfysik. Sen finns det ju teorier om att det blivit ett lite snällare virus, men det är jag inte rätt person att uttala mig om. Hursomhelst är det tydligt att det är betydligt kortare vårdtid nu än det var innan sommaren.

Samtidigt tar det inte bort allvaret i situationen.

– Framförallt är det allvarsamt att det framförallt är ovaccinerade som hamnar hos oss. Men jag hoppas att de som valt att inte vaccinera sig har förstått nu att man ska göra det.

Personalbortfall

Den ökade smittspridningen i samhället och rekommendationer som bland annat gör gällande att alla med symptom ska stanna hemma märks såklart också bland sjukvårdspersonalen. Karl Silvhamn uppger att det mer eller mindre påverkar hans verksamhet dagligen.

– Men under under december har vi visserligen haft ett högt inflöde, men också ett högt utflöde, så beläggningen har varit ganska bra. Det är nog det som har räddat oss när vi haft en högre frånvaro av personal.

Han tror att skolstarten kommer innebära en ökad smittspridning, men en förhoppning finns om att en eventuell ny smittotopp kanske inte behöver blir lika långvarig som de tidigare

– Jag tror att januari och februari blir tufft och att vi kommer se fler patienter. Men här rullar det på, personalen gör ett fantastiskt jobb och vi hoppas att det tar slut snart. Och så hoppas vi att fler vaccinerar sig.

LÄS OCKSÅ:

JUST NU: Coronatrycket på vården fortsätter att ökaNy rekordökning av covid – och nu ökar trycket på sjukvårdenÖkad smittspridning – men skolan kör på: ”Något vi kan hantera”

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetIntensivvårdKarl SilvhamnKarlstadsjukhuset i ArvikaTorsby sjukhusVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.