Ökad smittspridning – men skolan kör på: ”Något vi kan hantera”

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
– Det är först efter skolstarten som vi ser om det påverkar smittspridningen, så vi måste införa restriktioner, säger skolchefen i Kristinehamn Jonas Bergman Wallin.
Foto: Sandra Österman
Den här veckan börjar skolstarten i östra Värmland. Trots en ökad smittspridning av corona kommer eleverna att ha undervisning på sina skolor.
– Det är allt fler smittade i Kristinehamn men, än så länge, inte i samma grad som förra året. Då fick vi börja med undervisning på distans, säger Jonas Bergman Wallin.

Han är skolchef i Kristinehamns kommun. Därför blir det ingen distansundervisning i dagsläget. De kommer inte heller att testa alla elever och personal.

– Förebyggande tester skulle innebära en alldeles för stor belastning på vården. Folkhälsomyndigheten har presskonferens i kväll. Vad den leder till ska vi ha möte om i morgon bitti, när eleverna kommer tillbaka efter lovet, säger Jonas Bergman Wallin.

Prio ett för skolchefen är att eleverna ska kunna få sin undervisning i skolan, med rådande restriktioner.

– Om det inte är möjligt att hålla skolorna trygga och säkra, får vi tänka om, säger han.

Vanlig skolstart i Storfors

I Storfors kommun kommer eleverna tillbaka på onsdag. Det blir en vanlig skolstart med de ordinarie restriktionerna.

– Det beror på att vi för tillfället inte har något smittat barn. Däremot har vi ett fåtal bland personal men de har inte varit i verksamhet sedan dess, säger Annelie Izindre, skolchef i Storfors.

Därför blir det ingen undervisning på distans, åtminstone inte för stunden.

– Situationen kan förändras snabbt, särskilt om man inte följer rekommendationerna, säger hon.

– Jag vågar knappt säga det, för då händer väl något, men vi har ett väldigt lugnt smittläge just nu på skolorna, säger Annelie Izindre, skolchef i Storfors kommun.
Foto: Mats Zetterberg
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.