LEDARE: Allt detta bråkande för att högern inte kan göra musik

Ledare
PUBLICERAD:
First Aid Kits Johanna och Klara Söderberg vill inte att deras musik ska användas i Moderaternas kampanjfilmer.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Musikgruppen First Aid Kit valde att markera när Moderaterna använt en av deras coverlåtar, Willie Nelsons ”On the road again”, till ett Instagramklipp med Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson häromdagen.

”Hej Moderaterna! Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen.”

Gruppen hade godkänt att deras musik gjorts tillgänglig för privatpersoner att använda i Instagramklipp – men inte som del av politisk propaganda. Att som parti inte tycka att man behövde fråga först är obegripligt klantigt.

Men visst, kanske är all publicitet bra publicitet och Moderaterna behöver allt de kan få med tanke på den dystra opinionen. Socialdemokraterna vinner väljarnas förtroende i allt fler politiska frågor och Sverigedemokraterna verkar avancera som största oppositionsparti.

Men det blev snabbt pinsamt i sociala medier när det nya högerblockets sympatisörer i sociala medier valde att rasa över hur den folkkära gruppen behandlade högerpartiet illa och muttrade om hur de påstod sig stå för ett ”inkluderande samhälle” och ändå inte ville inkludera M. En rad arga män förkunnade att de minsann aldrig mer skulle lyssna på First Aid Kit.

Sammantaget är hela bråket avslöjande för ett stort problem för svensk politisk höger: De kan inte göra musik. De är rent ut sagt värdelösa på det.

Högermusik är en oxymoron. Googlar man på det är det, pikant nog, bara förslag på nationalistiska musikgrupper som dyker upp. Musikbiblioteket för ”borgerliga folkmusiker som sjunger innerliga och samhällskritiska låtar om bidragstak och hur allt vore bättre i världen om folk bara var lite mer ego och brydde sig lite mindre om varandra”, ekar hopplöst tom.

The Boss är en populär artist att sno musik till politiska kampanjer ifrån.
Foto: Brad Barket

Det är förstås inte bara svensk höger som inte kan göra musik. Fenomenet är internationellt. Hur många gånger har inte Bruce Springsteen protesterat när en republikansk politiker använt ”Born in the USA” till exempel (för övrigt ett tecken på att de inte lyssnat så noga på texten som handlar mindre om patriotism och mer om klasskamp)

Förra presidenten Barack Obama kunde fylla en arena med världsartister beredda att låna ut sin musik.

Hans efterträdare Donald Trump däremot kunde fylla en arena med världsartister beredda att dra honom inför domstol om han använde deras musik. Adele, Beatles, Rolling Stones, Springsteen, Rihanna, REM, Queen, Tom Petty… Alla rasade de när Trumpen använde deras mest kända låtar i sin kampanj och han fick nöja sig med b- och c-artister vid sin installationstillställning 2017. Inte ens de traditionellt sett mer högerlutande countrystjärnorna ville ställa upp.

Det är 38 år sedan sånggruppen Herreys vann Eurovisionsschlagerfestivalen. I dag är Richard Herrey, längst till höger, moderat riksdagsledamot. Är det kanske det bästa högern har att komma med när det gäller musik?
Foto: ESC/TT Nyhetsbyrån

Ja, så svårt är det att hitta exempel på ”högermusik” i Sverige att när SVT:s Kulturnyheterna frågade tittarna så blev det i särklass vanligaste förslaget punkbandet Ebba Gröns Staten & Kapitalet…

Nu sitter i och för sig Richard Herrey – från de Diggiloande bröderna – i riksdagen för Moderaterna, men vette sjutton om ”gyllene skor” signalerar högerpolitik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.