Johannes Klenell: Den senaste tidens dårcirkus

Krönikor
PUBLICERAD:
First Aid Kit hamnade i skottgluggen efter att moderatledaren Ulf Kristersson valde musik till ett kampanjklipp på sociala medier.
Foto: TT-montage
Allt började med Ulf Kristersson. Partiledaren ville ha lite musik på sitt kampanjklipp på Instagram där han bland annat är ute och promenerar med poliser. Valet blev duon First Aid Kits cover på Willie Nelsons låt On the road again.

Artisterna blev inte helt nöjda då de enligt egen utsaga tar ”kraftigt avstånd” från Moderaterna och deras värderingar. ”Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen.”

Skivbolaget har bett Moderaterna att aldrig mer använda First Aid Kits musik i sina kampanjer. Och där var dårcirkusen igång på sociala medier.

En kotlettfrilla på Timbro tyckte att det var hyckleri att bandet, som valt att finnas på den kapitalistiska marknaden Spotify, tog avstånd från ett prokapitalistiskt partis politik. Den borgerliga bloggaren Rebecka Weidmo Uvell, mest känd för en dödsföraktande brist på respekt för fakta och det svenska språket, kallade artisterna för töntar. Det är ju som vi alla vet Moderater som är kända för att veta vad som är coolt.

Moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som aldrig kan välja alternativet att sätta sig på sina egna fingrar tills han tänkt klart, gjorde utspelet att First Aid Kit gjort utdelning på ett par miljoner ur sitt aktiebolag. Då är det tydligen hyckleri att vara emot Moderaterna.

Nu har jag ingen aning om hur First Aid Kit skatteplanerar. De kanske har brevlådeföretag på Caymanöarna eller samma företagsmodell som vilken svensk skolkoncern som helst. Jag är inte heller någon revisor.

Men, och håll i hatten nu, jag tror det går att driva ett aktiebolag även i Sossesverige. Det räcker även att gå in på Skatteverkets hemsida så upptäcker man att fåmansaktiebolag betalar skatt på vinstutdelning. Vad Hanif Bali och de andra som hånflinat åt hyckleriet upptäckt var alltså att First Aid Kit deklarerat.

Göteborgspostens sociala medier-expert, Emanuel Karlsten, tyckte att bandets val var ”möjligen problematiskt” då man ”valt att vara med i den cirkus som är sociala medier”.

Moderaterna är riksdagens näst största parti, argumenterade Karlsten, och genom att säga nej till dem hade First Aid Kit tagit MER politisk ställning än om de låtit låten ligga kvar i inlägget. Till skillnad från det First Aid Kit som marknadsförde Moderaternas partiledare så blev duon som inte ville göra det en politisk artist. Och därigenom problematisk.

Vill man vara kvar på sin indiekant får man tacka nej till att delas på Instagram, skrev Karlsten – känd för sin stora indiecred – och visade glatt att han inte förstod vad någonting alls handlar om.

Politiska ställningstaganden mot Sverigedemokraterna har länge behandlats som närmast antidemokratiska av partiets anhängare. En offerretorik vi sett i fler länder än Sverige när det kommer till högerpopulistiska partier. Sedan Ulf Kristersson och Ebba Busch inledde sitt samarbete med SD har volymen inte bara höjts. Den har också letat sig in i en mer allmän och bredare borgerlighet. Sverigedemokraterna behöver knappt försvara sina medlemmars rasistiska utspel längre. Det jobbet görs av allt aggressivare regeringsmakthungriga moderater och kristdemokrater. I den tankemodellen är en främlingsfientlig politik mer inkluderande än att moderater inte får använda First Aid Kits musik.

Och mitt i allt står en stackars duo som mest inte hade någon lust att marknadsföra ledaren för den allians av radikalt konservativa partier vars politik de inte vill associeras med.

Sociala medier-cirkus eller ej. Man kan verkligen tycka att det är en helt rimlig åsikt.

För övrigt...

... Så fick Amazons nya fantasyserie Wheel of Time en skakig start. Många hade hoppats på ett nytt Game of Thrones. Det vi fick var framstressat med skakigt manus. Det går fortfarande att rädda, men lyfter de inte i säsong två har jag svårt att se hur Robert Jordans jätteepos ska kunna gå i mål.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.