Hoppa till huvudinnehållet

Spelet bakom kulisserna – mötet i Dubai blev avgörande: ”Valde bort pengarna”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Victor  Edvardsen sänkte Djurgården på Stora Valla förra säsongen genom att göra två mål. Kommande säsong spelar han i blårandigt i stället för rödvitt.
Victor Edvardsen sänkte Djurgården på Stora Valla förra säsongen genom att göra två mål. Kommande säsong spelar han i blårandigt i stället för rödvitt. Foto: Tommy Pedersen/TT

Ryktena har varit många – men Victor Edvardsen har hela tiden suttit på facit.

Degerfors succéman kunde mer eller mindre välja och vraka bland olika klubbar. Men valet föll på Djurgården.

– Jag bestämde mig tidigt, det var en helhetslösning som passade mig, säger anfallaren som säljs för cirka sju miljoner kronor.

Det är den 4 december 2021.

Utanför bortalagets omklädningsrum i Jämtkraft Arena inser Victor Edvardsen att han gjort sin sista match i Degerforströjan för den här gången.

Trots att han i VF-intervjun, efter att Degerfors säkrat det allsvenska kontraktet, berättade att han inte stänger dörren för en fortsättning visste han där och då att nästa klubbadress förmodligen skulle bli Djurgården.

För redan inför derbyt borta mot Örebro i höstas hade Stockholmsklubben hört av sig och visat intresse för Degerforsanfallaren.

Men valet av klubb, det beslutet tog Edvardsen nere i Dubai tillsammans med agenterna Michael Kallbäck och Hasan Cetinkaya den 15 december.

– Vi satte oss ner och gick igenom alla klubbar som var intresserade, vilka som lagt bud och vilka vi tyckte skulle få lägga ett bud. Djurgården var en av klubbarna och sedan fanns det såklart lite utländska lag med i snacket. Egentligen var hela processen ganska enkel när alla grejer låg på bordet. Jag fick se allt från ett annat perspektiv och det var under det mötet som jag bestämde mig att Djurgården var bästa alternativet, säger Edvardsen som tecknat ett fyraårskontrakt med det allsvenska topplaget.

Valde bort sedelbuntar

I högen av papper med klubbar som tydligt visat intresse kring 25-åringen valde han att gå på det sportsliga i stället för pengarna och äventyret utomlands.

Uppgifter har placerat Göteborgskillen i både Italien, Turkiet och Mellanöstern.

– Det var utmaningen som lockade mest, jag är en person som bara vill åt det sportsliga och inte massa pengar. Det kommer bli otroligt roligt och få vara med i ett lag som fajtas i toppen av allsvenskan, spela Europakval och Svenska cupen. Sedan ser jag fram emot att få spela inför Djurgårdsfansen på Tele 2, detta var en helhetslösning som lockade.

Hur mycket lockade utlandet?

– Självklart lockade det. Samtidigt måste man ha en självinsikt. Jag tycker personligen att sticka från allsvenskan efter en bra säsong känns väldigt tidigt. Det är bättre att jag får en utmaning till i stället för att åka iväg och riskera att klivet är för stort och allt blir misslyckat. Jag vill inte vända hem till Sverige och känna att jag gjorde fel val. Denna gång gick jag på magkänslan.

Men du var inte nådig med att hinta om en ”övergångsbomb” på sociala medier?

– Haha, nej. Det var bara en kul grej och en del i det hela. Det kan vara jobbigt för vissa men jag tror nog de flesta tyckte det var kul. Det började med att jag ville hetsa Kallbäck lite, sedan spann det vidare.

Inför derbyt mellan Örebro och Degerfors visste Edvardsen om intresset från Djurgården.
Inför derbyt mellan Örebro och Degerfors visste Edvardsen om intresset från Djurgården. Foto: Tommy Andersson

Denna vecka blev hektisk på många sätt och vis.

Ryktena kring att Degerfors och Djurgården var överens om en övergång blev allt mer intensiva.

VF-sporten kunde i onsdags avslöja att Degerfors nobbade ett första bud på cirka 4,5 miljoner.

Samtidigt satt Edvardsen lugn i båten, han var säker på att affären skulle ro i hamn.

– Alla parter hade ambitionen att det skulle gå i lås. Degerfors var tydliga med att de ville sälja mig så jag var aldrig orolig. Allt handlade mest om vilket pris och lite andra detaljer. Men Bosse Andersson (sportchef i Djurgården) ringde mig för ett tag sedan och sa att allt skulle lösas, det var lugnt hela vägen.

Har du själv varit mån om att Degerfors ska få bra betalt för din övergång?

– Ja, absolut. Men det handlar också om att sätta ett rimligt pris. Jag hade ett år kvar på kontraktet och efter sex månader var jag fri att gå gratis vart som helst. Skulle Degerfors få en hyfsad slant för mig var det nu. Jag är glad att alla fick som de ville.

En av fansens favoriter lämnar klubben.
En av fansens favoriter lämnar klubben. Foto: Tommy Andersson

Victor Edvardsen har vuxit ut till en publikfavorit på Stora Valla.

Men nästa säsong kommer han till Degerfors som motståndare och vetskapen att han är klubbens dyraste försäljning genom tiderna.

– Förutom derbyna mot Hammarby och AIK kommer matcherna mot Degerfors att vara årets höjdpunkt. Det kommer bli otroligt kul att träffa alla grabbar och hela den biten. Det blir lite speciellt att spela på Valla som motståndare, men det är den värld vi lever i.

Vad har Degerfors betytt för dig under de här två åren?

– Väldigt mycket. De gav mig chansen att utvecklas och jag uppskattar allt som klubben gjort för mig. Tränarna gav mig en viktig roll i laget och trots att jag kunde göra en dålig match blev jag aldrig utbytt eller bänkad, de trodde på mig och gav mig möjlighet att fortsätta.

Redan på måndag är Victor Edvardsen tillbaka på Stora Valla. Men bara för att säga hejdå till spelare och ledare.

– Förhoppningsvis kan man återvända i framtiden, det finns alltid en chans till det.

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrFotbollMichael KallbäckVictor Edvardsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.