Hoppa till huvudinnehållet

Historisk försäljning – så ska Degerfors använda miljonerna

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
 Patrik Werner är nöjd över försäljningen av Victor Edvardsen.
Patrik Werner är nöjd över försäljningen av Victor Edvardsen. Foto: Tommy Andersson

Patrik Werner tror att det är den största försäljningen i Degerfors historia.

Och pengarna man får, ger andra möjligheter framåt.

– Nu får vi mer muskler när vi ska värva, säger Degerfors sportchef.

Efter intensiva spekulationer de senaste dagarna blev övergången på fredagen till sist officiell, det blir till Djurgården som Degerfors säljer sin skyttekung Victor Edvardsen.

– Det har ändå varit ganska lugnt. Det har varit mycket rykten som cirkulerat, men Djurgården är den enda klubben som vi förhandlat med, säger Degerfors sportchef Patrik Werner.

VF-sporten kunde på fredagen avslöja detaljerna kring övergången där Degerfors får upp emot sju miljoner kronor, men där en del av pengarna är i form av prestationsbaserade bonusar.

Och det finns dubbel anledning för Degerforsfansen att hålla tummarna, för enligt VF:s källor finns även en 20 procentig vidareförsäljningsklausul med i uppgörelsen.

– Jag kan inte kommentera något specifikt om detaljerna, det får jag inte. Men att vidareförsäljningsklausuler finns med är väldigt vanligt, säger Werner som är nöjd med dealen man kom överens om.

Av flera anledningar.

– Att tvinga kvar Victor ett år till (så lång tid han hade kvar på kontraktet) tror jag inte hade varit bra för någon.

Han visade ju redan inför säsongen vilka intentioner han hade?

– Ja, och vi måste även se till föreningens bästa. Att spela ut kontraktet på en av allsvenskans bästa spelare, och inte alls få betalt för honom, är inte försvarbart. Vi måste få in pengar på en spelare som Victor.

– Och vi är jättenöjda. Han kom till oss som en liten strulpelle från Karlstad och titta på resan som han gjort här. Han hade stor del i att vi tog oss tillbaka, och han hade stor del i att vi klarade oss kvar. Att sen kunna sälja honom, för det som definitivt är den största försäljningen sedan jag klev in och troligtvis den största någonsin, är väldigt bra.

Victor Edvardsen är Degerfors dyraste försäljning någonsin, tror Werner.
Victor Edvardsen är Degerfors dyraste försäljning någonsin, tror Werner. Foto: Tommy Pedersen/TT

En del fans blev besvikna när summorna det handlade om började cirkulera, de hade hoppats på mer än så.

– Men att tro att vi skulle kunna sälja honom för 15-20 miljoner är helt orealistiskt. Alla inblandade i Degerfors IF ska vara jäkligt nöjda med den här försäljningen. Och vi ska vara tacksamma mot Victor, för utan honom hade vi varken gått upp eller hållit oss kvar.

”Får mer muskler”

Pengarna Degerfors får in får stor betydelse framåt för klubben, medger Werner.

– Mitt och klubbens mål är att vi ska klara oss kvar i allsvenskan så många år som möjligt. För att klara det måste vi börja bygga upp ett kapital, så pengarna vi nu får in känns naturligtvis bra.

– Och nu ska ju Victor ersättas. Och det är klart att det här ger oss mer möjligheter att kunna göra det. Sen är vi fortfarande där vi är i näringskedjan, de riktigt etablerade spelarna vill inte till oss. Essen väljer bort oss, men nu får vi mer muskler att röra oss med.

Werner pratar då inte om att kunna erbjuda löner utan snarare att de valbara alternativen blir fler.

– Vi har väldigt sällan betalat någon övergångssumma utan fått titta på spelare med utgående kontrakt. Och när man väntar till dess blir konkurrensen stor, de spelarna vill många ha. Nu öppnas en liten dörr att vi kan börja titta på spelare som faktiskt har kontrakt, försöka få dem innan alla andra också är där och hugger.

Oliver Ekroth är fortfarande kontraktslös.
Oliver Ekroth är fortfarande kontraktslös. Foto: Tommy Pedersen/TT

Det ska in i laget

På måndag återsamlas laget, och något nytt nyförvärv innan dess tror inte Patrik Werner att man kommer landa.

Men han är tydlig med vad som nu ska in:

– En målvakt, en-två backar, två wingbacks och en offensiv kraft, en nia, säger sportchefen och syftar på en spjutspets.

Att han tvekar kring antalet backar beror på att en plats där fortfarande är vigd åt Oliver Ekroth, om han tackar ja till erbjudandet han fått och blir kvar.

– Vi har pratat i dag igen. Jag tror inte han är med på måndag, för det kommer han inte vara om han inte skrivit på. Min känsla är att det dröjer en stund till innan han bestämmer sig.

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrFotbollPatrik WernerVictor Edvardsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.