"Ja, dieseln är dyr. Men är den orimligt dyr?”

Krönikor
PUBLICERAD:
Restriktioner, VAR, vädret, plastskatter, bilköer, etcetera, etcetera... Diskussioner är bra och är det inte det ena så är det det andra, alldeles för ofta tyvärr utan att man väger in fler faktorer än en enda i det som oftast är rätt komplexa frågor.

Jakten på enkla lösningar blir bara mer och mer dominerande och i takt med att nyanserade personer antingen tystas ned eller lyser med frånvaro blir bara diskussionerna mer och mer polariserade.

Om du orkar läsa vidare efter "enkla lösningar" så kan jag lova dig att jag inte ska leverera några, helt enkelt för att de inte existerar. Priser på el och fordonsbränsle är bara senast i raden av exempel och just en diskussion som återkommit under mina julhelger.

Priset på en liter diesel sprängde 20-kronorsgränsen när 2021 blev 2022 och den har aldrig varit dyrare. Men är den orimligt dyr?
Foto: Fredrik Persson/TT

Ja, dieseln är dyr, men är den orimligt dyr? Det är nog en så kallad opopulär åsikt, men jag vet inte om jag tycker det. Däremot bör vi bilberoende boende på landsbygden inte behöva betala mer för drivmedlet än man gör i städerna där alternativen är så många fler. Å andra sidan spottar vi på landsbygden också ur oss avgaser, så det ska förstås även kännas i våra plånböcker.

Det är också mycket annat som är dyrt på landsbygden, men det finns en hel del som är billigare. Och vad får höga el- och drivmedelspriser för effekter i det långa loppet och för hela samhället? Det måste du också väga in.

Nyanser. Fler perspektiv. Kom ihåg dem.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.