Hoppa till huvudinnehållet

3 nycklar: ”Få förunnat att kunna vara ett hot i boxplay”

Publicerad:
Per Åslund fortsätter vara het i boxplay.
Per Åslund fortsätter vara het i boxplay. Foto: PETER HOLGERSSON

VF-sportens Jonas Griberg om tre nycklar till att Färjestad besegrade Örebro på bortaplan med 3–2.

Två hot i boxplay

”Man vinner inga matcher i utvisningsbåset”, sägs det.

Färjestad drog på sig fem utvisningar och kunde flera gånger ha blivit straffade i boxplay. Visst, Robin Kovacs fick till slut utdelning i mitten av den tredje perioden och reducerade till 2–3. Men det var också Örebros enda mål i powerplay.

I övrigt höll Färjestad tätt – och gjorde dessutom ett mål framåt i fyra mot fem.

När Gustav Rydahl och Per Åslund är inne för att döda utvisningar behöver motståndarna passa sig. Färjestadsduon har tillsammans gjort fyra mål framåt. Ett otroligt facit med tanke på att de dessutom bara har varit inne på fyra mål bakåt.

Rydahls öppningsmål var hans först i boxplay och vad passade då bättre än att bli framspelad av jubilaren Per Åslund som i sin tur gjort tre mål i boxplay denna säsong.

– Vi försöker bara vinna puck och sedan sticka. Åslund är väldigt bra i boxplay så det gäller bara för mig att ta efter, sa Rydahl till C more efter första perioden.

Vad gäller antal mål i boxplay är det bara Leksands Max Veronneau som kan mäta sig med Per Åslunds facit. Det är få förunnat att ha spelare i laget som även kan vara ett hot framåt när motståndarna är en man mer.

Jacob de la Rose kramar om Dominik Furch efter matchen.
Jacob de la Rose kramar om Dominik Furch efter matchen. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Stabil sista utpost

Att Färjestad höll nollan efter första perioden var nästan ett mysterium. Så många gånger som Karlstadslaget tappade puck och gick bort sig i egen zon tror jag knappats huvudtränaren Johan Pennerborn gladdes åt.

Men Dominik Furch stod pall och motade samtliga nio skott. Tack vare det hade FBK en tvåmålsledning som man sedan kunde spela vidare på.

– Vi släppte till ganska mycket farliga lägen, vi behöver vara mer noggranna när vi ska spela ut pucken, sa Gusav Rydahl.

Målvaktsposten har blivit en trygghet i Furch som minst sagt var en av matchvinnarna, men ett bättre spel i egen zoon krävs för att Färjestad ska gå långt i slutspelet, för dit kommer man ta sig.

Mikael Wikstrand gjorde 0–2.
Mikael Wikstrand gjorde 0–2. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Effektiviteten håller i sig

Örebro vann skotten med 29–17. Efter två perioder hade Färjestad endast skjutit tolv skott på mål, men tre av dem hade letat sig in bakom Jhonas Enroth.

Värmlänningarna fortsätter att vara ett av SHL:s effektivaste lag framåt och i den här matchen tog man fram den styrkan när det gällde som mest.

För under de två första perioderna pressade Örebro Färjestad i egen zon och kunde ha haft ledningen med lite medstuds.

FBK är näst bäst i SHL vad gäller skotteffektivitet, bara Rögle är bättre.

På lördag är tanken att de båda lagen ska mötas i Ängelholm, får vi då se ett målkalas?

Artikeltaggar

3 nycklarDominik FurchFärjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyPer Åslund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.