Sill och hjortronsås – och andra kombinationer jag helst vill glömma

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Krönikören brottas med smakkombinationerna från julbordsresterna.
Foto: Christine Olsson/TT
Häromkvällen när jag stod med en skiva vörtbröd i min hand och funderade på vilken kombination av pålägg som skulle göra av med mest restmat från julen föll valet på tre bitar inlagd sill, Edamerost och... crème fraiche. Gott? Nej, det är synd att påstå.

Men vi har gått in på slutspurten i att äta rester från julens bord och i takt med att innehållet i kylskåpet minskar så minskar också antalet möjliga kombinationer.

I början är det lätt. Rester från alla rätter finns kvar och man behöver endast uppbåda styrka nog att äta miniatyrjulbord till lunch och middag i ungefär en vecka.

Men köttbullarna tar slut. Prinskorven och rökta laxen också. Så en dag står man där med en ohelig allians av rödbetssallad, brieost, gubbröra och... hjortronsås? Och sill.

Samtidigt är hundratals miljoner människor runt om i världen drabbade av svält och undernäring (det är den största globala hungerkatastrofen i modern tid, skriver Rädda barnen) och att klaga över sitt överflöd är förmätet.

Så vi kämpar på. Sillen, hjortronsåsen och jag.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.