Debatt: Har Vänsterpartiet dragits vid näsan om regionens arbetstidsförkortning?

Debatt
PUBLICERAD:
Hur går det med regionens planer med sex timmars arbetsdag på försök, undrar debattören.
Foto: Håkan Strandman
Vänsterpartiet fick igenom försök med sex timmars arbetsdag i budgeten med de blågröna i regionen, men så här på sista året i mandatperioden borde det väl vara på sin plats att också genomföra det, skriver debattören Anders Nilsson som undrar om Moderaterna kanske blåst vänstern.

Dags för ett nytt år i regionen! Då går regionstyrelsens ordförande moderaten Fredrik Larsson (M) ut med att höja löner för bland annat barnmorskor. Ett led i att behålla och nyrekrytera. Är väl en logisk politik på ett problem.

Vad jag däremot saknar är väl en personalpolitik som ger förutsättningar för att klara av sitt jobb på kort och lång sikt! Då behövs kanske annat än en hög lön.

En arbetstidsförkortning är ett bra verktyg. Eftersom Vänsterpartiet fick igenom försök med sex timmars arbetsdag i budgeten med de blågröna, borde väl detta vara på sin plats att genomföra detta sista år på denna mandatperiod.

Eller var det bara ett sätt för Fredrik och hans gäng att slänga till Vänsterpartiet ett köttben för att få igenom sin budget och slippa göra upp med SD?

Jag har en av Moderaternas ”starke man” Patrik Fornander i min nämnd , barn- och utbildningsnämnden i Filipstads kommun. När han blir pressad i sin syn på politiska prioriteringar och hur vi ska jobba med olika frågor brukar han ofta förklara vad bra samarbetet med Vänstern fungerar i regionen, när jag inte längre finns med där.

Och nu senast fick jag kastat på mig att försöken med arbetstidsförkortning nu ska starta i regionen, vilket jag naturligtvis tycker är fantastiskt bra! Men med lite efterforskning har jag inte någonstans hittat att detta är på väg att bli verklighet.

I hälso- och sjukvårdsnämnden finns det inte med och inte i regionstyrelsen heller. Nu vill jag verkligen få reda på om Vänsterpartiet blivit dragna vid näsan och att det storslagna uppslaget som Vänsterpartiet drog höga växlar på vid budgetens tillkännagivande bara är tomma tunnor som skramlar.

Det kanske varit bättre att tillsammans med Socialdemokraterna satsat på att sy ihop en budget som på riktigt valt väg för att ge vårdanställda trygga långsiktiga och säkra arbetsplatser. Att alliera sig med borgerliga partier är kortsiktigt och föga konstruktivt.

Anders Nilsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.