Varför mår vi svenskar allt sämre?

Krönikor
PUBLICERAD:
Morgan Schmidt är chefredaktör på Värmlands Folkblad.
Det är något som är märkligt med vårt psykiska mående. Allt fler mår så dåligt att de behöver äta antidepressiva läkemedel.
Och jag är en av dem.

Det sägs att det är något av en välfärdssjukdom som är mest förekommande i välmående länder. Jag vet inte om påståendet stämmer, men det är ett faktum att utskrivningen av antidepressiva läkemedel stadigt ökar i länder som Sverige.

Under förra året var det runt en miljon svenskar som någon gång hämtade ut antidepressiva och det är en övervägande del kvinnor som tar medicinerna. Oroande är också att utskrivningen ökar som mest bland unga, framförallt då unga kvinnor.

Vad som är orsakerna bakom detta är jag inte rätt person att filosofera om, men den ökande utskrivningen är ett tecken på att allt för många mår allt för dåligt. Att börja äta antidepressiva är nämligen inte något som de flesta tar lättvindigt på. Men man kan behöva det.

Jag vet, eftersom jag själv drabbades av en depression för ett antal år sedan i samband med att mitt första barn föddes. Jag grät dagligen i tre månader tills jag slutligen fick medicin. Och därmed hjälp.

Jag slutade med medicinen för några år sedan, men har fått börja igen, för att inte må för dåligt. Varför det blivit så? Tja, vem vet, men jag vet att jag är långt ifrån ensam. Det känns på något sätt både tryggt och djupt oroande.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.