Året som gått: Här är reportrarnas favoritartiklar – del 4

Krönikor
PUBLICERAD:
Mycket har hänt under året och mycket förtjänar att minnas tillbaka till.
Här samlas redaktionens favoritartiklar och reportage.
Sist, men absolut inte minst, är chefredaktören, familjeredaktören och kulturredaktören!
Morgan Schmidt.

1. Det 150 år gamla ödehuset

– Det är alltid kul att komma ut och träffa folk och att få besöka ett gammalt ödehus och få historien om det berättat för sig på plats är en ynnest vi har i det här jobbet.

2. Personalen på Plateas boende

– Händelsen där en femårig pojke tragiskt avled har präglat en stor del av det här året. Här fick jag en möjlighet att träffa personalen på boendet så att även de fick ge sin bild i denna komplexa historia.

3. Busteruds glädje

– Karlstad kommuns översiktsplan slog ned som en bomb på gården Busterud i Karlstad. Men sedan backade kommunen och glädjen var stor. Ett viktigt inslag om vikten av att höja rösten och protestera om man inte är nöjd.


Daniela Melin Segerpalm.

1. Från mjölkgården till rymdexpert i Barnkanalen (intervju med Mikael Ingemyr)

– Det är ytterst sällan jag gör kvällsjobb, men vistelsen på en nattsvart camping i norra Värmland var helt klart värd det. Inte bara för att få en snabbkurs i astronomi eller kika i ett (enligt mina mått) gigantiskt teleskop. Utan också för mötet med ungdomarna som tagit sig dit från landets alla hörn. Den samlade intelligensen och gruppens genuina värme… Ja, det ingav något slags framtidshopp.

2. Hanna led i tysthet: ”Myt om att ätstörningar är en tonårssjukdom”

– Att göra någon annans kamp rättvisa i en text är sällan enkelt. Ofta är det också förenat med stor prestationsångest. Reportaget där Hanna Wirdegård berättade om sitt liv, där ätstörningarna varit en ständig följeslagare, föregicks av en lång intervju vid hennes köksbord. Den slutliga texten blev säkert i en del ögon väl lång. Men själv är jag glad att den, genom Hannas historia, belyser så många viktiga aspekter av ätstörningsproblematiken i samhället. Och vad man som förälder, släkting eller vän har möjlighet att påverka. Det, inte minst, tänkte jag på i bilen på väg tillbaka till redaktionen.

3. Våldtäktsserien: ”Hanna våldtogs som 13-åring – ”Jag förlorade hela min tonårstid”

– Jag får aldrig nog av starka unga kvinnor. En sådan var Hanna Löfkvist, som intervjuades under VF:s fokusvecka på våldtäkter. Öppet delade hon med sig av våldtäkten (och efterdyningarna) som berövade henne tonårstiden. Hennes berättelse var också en av de som jag personligen bar med mig under lång efteråt.

”Ta Paolo Roberto till exempel, som får tv-tid på tv-tid. Men vi som blivit utsatta, var är våra röster? ”, sa Hanna Löfkvist i intervjun med VF.

Nog ringar det in vikten av att göra den här typen av reportage.


Erik Segerpalm krönika

1. Hederos & Hellberg tillbaka: ”Kanske fanns det en lust att vara hoppfull”

– Den ene satt med gipsad handled i ett Oslo präglat av lockdown. Den andre hade fått i sig två glas vin till fisksoppan hemma i Stockholm. Själv hemmajobbade jag i Forshaga. Det blev ett fint samtal om musik, vänskap, sångtexter och matlagning.

2. Drömbokningen blev rockklubbens fall: ”Tog all sprit och stack till hotellet”

– Long read om en fascinerande Karlstadshistoria från 1984, som blev aktuell igen tack vare ett plumpt inlägg från en av huvudpersonerna på Instagram.

3. Matti Klenell: ”Det har varit ganska känslosamt att gå runt härinne”

– Ett spännande möte med den värmländske stjärnformgivaren, vars utställning på Värmlands museum kanske var årets finaste i länet.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.