Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Städa upp nu, Northvolt

Publicerad:
”Världens grönaste batterifabrik” i Skellefteå.
”Världens grönaste batterifabrik” i Skellefteå. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är Skellefteå vi pratar om, inte Shanghai. Northvolt måste ta kontroll och kräva kollektivavtal när batterifabriken byggs.

Den gröna batterifabrik i Skellefteå byggs delvis av människor som saknar kollektivavtal och som utsätts för systematiska brott. När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen i höstas fann de att människor jobbat tusentals timmar i olovlig övertid och att de jobbat natt när det råder nattarbetesförbud. Eftersom myndigheten möttes av bortförklaringar från arbetsgivarna har de nu delat ut böter på över fyra miljoner kronor.

Det är bra att samhället försöker agera. Svensk byggbransch har blivit ett oöverskådligt och exploaterande lycksökarkaos. Men fyra miljoner är ingenting och någonstans måste vi fråga oss varför det här fortsätter, varför problemen tycks förvärras vartannat år, trots två decennier av ständiga larm från fackförbunden.

Varför händer inget? Vi måste börja gå till pengarna snart. Kulorna rullar från huvudägaren av projektet, i det här fallet Northvolt. Det är alltså de som måste kräva kollektivavtal från alla företag de anlitar. De behöver inte kräva det av någon som ska reparera ett chip i fem timmar och sedan dra, men av alla som stannar, säg, en vecka eller mer.

Gör de inte det måste det tolkas som att de står bakom det som sker på arbetsplatsen, i vissa fall: övergrepp och brott mot arbetstagare. I andra, vanligare fall låga löner och skitiga arbetsvillkor.

Många inklusive undertecknad känner stolthet över det gröna undret i Norrland. Vi har på mindre än tio år rört oss från Fredrik Reinfeldts bevingade ord om att svensk industri "is basically gone" till dagens planerade investeringar på 1100 miljarder i olika former av grön teknik. Det kommer att skapa stora verkningar för ekonomin och näringslivet under många år framöver.

Och människorna. Bygderna i anslutning till fabrikerna har gått från sovande, i avfolkning, till prisrus på bostäder och ett stort hopp om framtiden. Västerbotten är det nya svarta och ingen kan ifrågasätta den mänskliga, sociala och regionala betydelsen av de industriella etableringar som sker i norr just nu. Men det betyder inte att vi kan se mellan fingrarna när de arbetstagare som bygger fabrikerna exploateras systematiskt.

Arbetsmiljöverkets bot på fyra miljoner svider säkert för någon under en kort stund, men det är ärligt talat ingenting i sammanhanget. Problemet med den svenska byggbranschen är att den befinner sig i en förruttnelseprocess.

Enligt en undersökning från Byggmarknadskommissionen ägnar sig 8 av 10 utländska företag åt att fuska och begå brott. Det är inte "en hög andel", utan "typ alla". Man kan bli protektionistisk för mindre, men tro inget annat än att de svenska beställarna vet varför priset är så lågt.

Problemet börjar och slutar i Sverige, och ska vi någonsin få en sund arbetsmarknad för byggnadsarbetare och andra som arbetar med att bygga upp Sverige måste företagen sluta smita från ansvar. Det är Skellefteå vi pratar om, inte Shanghai. Northvolt och andra huvudmän måste kräva kollektivavtal.

Benjamin B. Ivansson

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketLedareNorthvoltSkellefteå