LEDARE: Slänga hundbajspåsar på backen - vilken barnslig protest ändå

Ledare
PUBLICERAD:
Ta rätt på hundbajset.
Hammarö har Sveriges elfte högsta kommunalskatt. Det är tajt, tajt i kommunekonomin. Är det då på hundlatriner kommunen ska lägga pengar på för att hundägare i protest slänger hundpajspåsar på backen? Nja.

Ledarsidan kritiserade i höstas besparingen Hammarö gjorde inom kommunens skolkök. En omfattande besparing som ledde till en stressig arbetsmiljö för personalen och till att fler skolbarn hoppade över skollunchen. Det var en dumsnål besparing som visade sig kosta mer än den smakade, menade ledarsidan.

Med hundlatrinerna är jag inte lika säker. 40 av 129 hundlatriner åkte ner i försomras och med färre latriner att tömma och glesare tömning hoppades kommunen spara 200 000 kronor på ett år. Lite pengar på en hel kommunbudget men tillräckligt för att göra skillnad.

Men hundägarna var inte nöjda. Behöva släpa med sig en full påse med bajs på hela promenaden? Blä. De som inte har hund var inte heller nöjda eftersom många helt sonika började slänga hundbajspåsar direkt på backen i protest.

Nu sätts de nedtagna latrinerna snart tillbaka igen.

– Det var väl inte den smartaste besparingen, säger Thomas Bäckman (S), ordförande i servicenämnden till VF.

Nja. Har Hammarö pengarna så är det väl en sak. Jag har själv två hundar. Det blir runt 1000 hundbajspåsar per år det… Det är klart att även jag uppskattar att det finns många och väl utplacerade latriner.

Vems ansvar?
Foto: Johan Nilsson/TT

Jag uppskattar också folk som tar rätt efter sina hundar och tycker att alternativet verkligen är höjden av respektlöshet. Men att plocka upp för att sedan slänga bajspåsarna på backen för att protestera mot en bortplockad hundlatrin är ju en inte så lite barnslig protest även det.

Vilket annat avfall tycker du i så fall att någon annan har mer ansvar för att ta rätt på? Slänger ni glasspapper, tomma cigarettpaket och korvförpackningar på backen också för att det är för långt till soptunnan? Då är det kanske hos dig och inte hos kommunens avfallshantering det brister?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.