Året som gått: Här är reportrarnas favoritreportage – del 3

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mycket har hänt under året och mycket förtjänar att minnas tillbaka till.
Här samlas redaktionens favoritartiklar och reportage.
I dag: redaktionens två lokalredaktörer och en av två nyhetschefer.
Daniel Olausson.

1. Granskning: Kommunernas ökade kostnader för placeringar av barn och unga

– En av mina två stora granskningar under 2021, hur pandemin sänkt kommunernas kostnader för resor och konferenser i slutet på januari värd att komma ihåg också. Den här visar dock på ett större och mer allvarligt samhällsproblem där intervjun med familjehemmet visar hur komplicerad problematiken är.

2. Glädjande landsbygdsbesked

– Hagfors växte med 74 invånare under första halvåret. Nyheter av det roligare slaget är alltid trevligt att rapportera om och själv uppvuxen i en kommun som, flyktingvågen borträknad, minskat under typ hela mitt liv var den här befolkningsökningen välkommen.

3. Kunde inte få barn – fick två på ett år

– Makarna Biehl hade kämpat med att få barn i fem år och nästan gett upp hoppet när de fick två på ett år. Att få ta del av människors personliga berättelser och erfarenheter är det som sätter guldkant på det här yrket och av alla som undertecknad upplevt under året sticker ändå den här ut. Den innehåller både sorg, lycka, drama - och två små barn.


Sophia Jiglind.

1. Den tragiska drunkningsolyckan i Hagfors

– Det som började med en liten pojkes försvinnande blev till ett tragiskt dödsfall som drabbade inte bara anhöriga utan en hel bygd. Till en början var man som reporter inriktad på att få ut informationen så fort som möjligt om att pojken var försvunnen, så att viktiga iakttagelser och liknande kunde komma in till rätt personer. När jag sedan fick besked från vår fotograf om att pojken hittats avliden fick man snabbt ställa om, fundera på rätt formuleringar och visa hänsyn till anhöriga. Vi går ju inte heller ut med att en person är avliden förrän polisen har underrättat anhöriga, så den timmen/timmarna innan hinner man ju tänka en del. Vi är ju inga robotar som bara rapporterar om händelser på löpande band utan kan även ta illa vid oss av tragiska händelser. Den dagen var väldigt tuff psykiskt.

2. Mordvågen under försommaren

Mordet i Grums

Mordet i Väse

Mordet i Skoghall

– Ena dagen var det ett nattligt mord i Grums, andra dagen ett oprovocerat överfallsmord i Väse mitt på ljusa dagen och den tredje dagen ett brutalt mord på en man i Skoghall en junieftermiddag. Många våldsdåd som inträffade inom bara ett par veckor, våldsdåd som var obegripliga, råa och påverkade mängder med människor. Även om vi journalister inte utreder brott så är ju vårt uppdrag att rapportera och ha rätt information. Vi går på häktningsförhandlingar, vi ställer frågor om hur det kunde ske, varför det kunde ske, åker ut till brottsplatsen, pratar med grannar/vänner (vi visar så klart respekt och vördnad för personer i chock) och försöker skapa oss en bild av vad som hände innan, under och efter.

3. Sökandet efter försvunne 43-åringen

Försvunne småbarnspappan

– Även denna händelse slutade tragiskt. Tyvärr. Men jag minns detta särskilt mycket då jag och fotograf deltog lite själva i sökinsatsen. Vi gick ett par kilometer på en övergiven järnvägsräls, inne i skogen utanför tätorten. Spanade, spejade och kollade. Någonstans fanns ju ett litet hopp om att han fortfarande skulle vara i livet. Sökandet var ju dock resultatlöst, men en annorlunda arbetsdag.


Mats Zetterberg.

1. Det kan rivas i Kristinehamn.

– Jag tycker det är kul att skriva om sådant. Det är också intressant för våra läsare var det rivs och renoveras.

2. När jag besökte Kyrksten efter att KS sade ja till den nya skolan

– Jag gillar att träffa vanligt folk som påverkas på något sätt. Även om det är få som berörs direkt är det intressant för fler om man gör en personlig vinkel på det.

3. När HP Skoglund och jag besökte Visnums-Kils hembygdsförening i somras

Det var ett trevligt besök särskilt när HP Skoglund, vår ene fotograf, var med och fotade. Jag gjort flera besök hos föreningen, särskilt när den serverade olaglig pizza. Det har varit lika värdefullt varje gång.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.