Hoppa till huvudinnehållet

"Jag såg knappt var han var i dimman – sen gick vi stenhårt för honom”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
 Patrik Werner hoppas att nyförvärvet av Diego Campos ska innebära ett meriterat nyförvärv även till Degerfors damer i hans sambo Kari Johnston.
Patrik Werner hoppas att nyförvärvet av Diego Campos ska innebära ett meriterat nyförvärv även till Degerfors damer i hans sambo Kari Johnston. Foto: Tommy Andersson

En match i dimma – det var allt Patrik Werner behövde se innan han slog till på Diego Campos.

Så ska nyförvärvet användas, dit vill Werner helst sälja Victor Edvardsen – och därför var Christos Gravius-förlängningen både glädjande och extremt betydelsefull.

Julafton bjöd på dubbla Degerforsklappar, först ett första nyförvärv i Diego Campos och sen en drömförlängning i Christos Gravius.

När Patrik Werner ska ranka julmaten, Kalle och de två nyheterna han kunde bjuda fansen på är det lätt.

– Kalle kommer sist... jag somnade. Men Christos och Diego – det var bra, säger sportchefen och berättar om turerna som gjorde att man landade en costaricansk kvalhjälte från norska andraligan.

– Vi har följt honom och börjat titta lite mer åt Norge-hållet där vi har några scouter. Att han varit bra under året har vi sett, och så tittade jag på kvalmatchen i dimman. Jag såg knappt var han var, men jag såg han gjorde mål och poäng i alla fall, säger Werner med ett skratt.

Det lilla han sett, det räckte.

– Därefter gick det väldigt fort och vi tog kontakt med agenten. Det är svårt att hitta offensiva spelare som inte andra klubbar nyper. Han kändes såpass bra och intressant för oss att vi ville gå stenhårt för honom på en gång.

– Vi är inte först i kön när det gäller målskyttar. Adegbenro vill inte gå till Degerfors. Det gäller att kräma ur något så intressant som möjligt – som är realistiskt för oss. Så när vi fick chansen på honom kändes det som en jättebra spelare för oss att få. Sen gick det väldigt fort innan det var klart.

Mitt i dimman firar Diego Campos sitt 1–2 mål för Jerv mot Brann.
Mitt i dimman firar Diego Campos sitt 1–2 mål för Jerv mot Brann. Foto: Heiko Junge

Vilken roll ser du honom i?

– Han är först och främst en ”tia”, säger Werner och syftar på platserna bakom den centrala spjutspetsen.

– Han har även spelat en del på kanten i år, men då har de spelat med en ytterback bakom honom. Så det är en offensiv kraft. Bra högerfot på fasta situationer, men han har spelat mest till vänster.

En bonus med Campos, sambon Kari Johnston.

– En jäkla bra damspelare. Jag har inte pratat med henne, men jag har pratat med honom om henne – så mycket kan jag säga. Hon har spelat i högstaligan i Norge, så det vore bra för oss att få in henne. Vi har förhoppningar om att det ska gå vägen.

Ser ni Campos som Victor Edvardsens ersättare?

– Ja, det kan det kanske vara. Vi får se vad som händer i övrigt, men vi vill ju inte vara lika många framåt som vi varit i år, vi vill vara sex stycken på de positionerna. Nu är vi åtta stycken, med José (Segura Bonilla) inräknad. Men Victor tror vi ju att vi kommer att sälja. Det är med i vår planering. Blir han kvar får vi ta det, det vore kanon. Men vi tror inte det.

Drömplanen med Edvardsen

På måndagskvällen fick Edvardsen Degerforsfansen att gå i spinn då han på sociala medier la ut ett flygplan – och en bomb. Emojis som i dagens sociala medier silly season-värld ofta kan tolkas som att spelaren är på väg mot en övergångsbomb.

Patrik Werner om läget några dagar innan många internationella transferfönster öppnar den 1 januari:

– Det har varit ganska lugnt, så sett. Jag vet det finns intresse för honom. Men det smäller nog till snart så får vi se vart det landar.

Annan allsvensk klubb, annan europeisk liga – eller lukrativt kontrakt i gulfländerna har nämnts som de tre alternativen.

Spelar det någon roll för er?

– Det är väl klart att skulle ett Premier League-lag vilja ha honom tror jag vi får mer betalt än av en allsvenskt klubb. Vi har varit öppna hela tiden med att vi ska försöka hitta en försäljning, så det står vi för.

– Mycket beror på vad den köpande klubben omsätter. Fem miljoner är skillnad om det kommer från allsvenskan eller La Liga. Vi får se vad det dyker upp för bud.

Ser du helst att det blir utomlands så du slipper möta honom?

– Ja, det hade inte varit fel. Det hade varit tråkigt om han gjort mål på oss. Men jag styr honom inte, det är hans val helt och hållet. Vi vill ha så bra betalt som möjligt, så den klubben som innebär det är ju bäst för oss.

– Sen om vi skulle behöva möta honom och han gör mål... Tråkigt – men så kan det bli.

Klausul på Diawara?

Så kan det även bli med Ismael Diawara 2022, i höstas satt han hela matchen på bänken när Degerfors mötte hans nya klubb Malmö FF.

Där imponerade han sen stort både i allsvenskan och Champions League – och på måndagen blev han uttagen i Malis preliminära trupp till Afrikanska mästerskapen.

Om Malmö FF skulle sälja honom, har ni vidareförsälningsklausul på honom då så ni också får ta del av de pengarna?

– Exakt vad som står i avtal kan jag inte uttala mig om. Men i de flesta fall har man en vidareförsäljningsklausul, sen kan den vara lite större ibland och lite mindre ibland.

Svårt hitta ny Gravius

Tillbaka till julafton, och tillbaka till det andra paketet.

För två timmar efter Campos presenterades kom en, med tanke på att Campos-ryktet började spridas dagen innan, än mer oväntad klapp: Nytt tvåårskontrakt med Christos Gravius.

– En extremt svår spelare att ersätta. Jättebra att han blev kvar.

Christos Gravius hade blivit oerhört svår att ersätta om han lämnat, säger Patrik Werner.
Christos Gravius hade blivit oerhört svår att ersätta om han lämnat, säger Patrik Werner. Foto: Per Danielsson/TT

En av era tre bästa spelare förra säsongen, håller du med?

– Det är många som gjort det bra. Han har egenskaper som ingen annan har, så bolltrygg och sättet han styr spelet. Så det är klart han är viktig för oss. Om han är topp tre, etta eller fyra får andra bedöma – men jag hade svårt att hitta en mittfältare i hans kaliber som ville gå till Degerfors IF, det kan jag säga.

Innan du fick beskedet, hur förhoppningsfull var du?

– Jag har hela tiden haft förhoppningar om att de ska stanna, eftersom jag har Maja (Edlund) i damlaget också vet jag hur bra de trivs. Samtidigt har Christos varit så bra att jag fattade att många andra klubbar drog i honom också.

– Men han sa att det skulle krävas något väldigt bra för att de skulle flytta. Så jag har hela tiden haft en förhoppning att det skulle lösa sig. Säker var jag inte, men dialogen var bra så det var skönt när det gick vägen.

Läget med Ekroth

Gravius var en av två med utgående avtal som erbjudits kontrakt.

Den andre är lagkaptenen Oliver Ekroth.

– Han har ett förslag, och nu gissar jag att han tittar genom alla alternativ. Om jag var förhoppningsfull innan med Gravius är jag inte lika säker med Ekroth.

Ett beslut innan nyår är inte troligt, enligt Werner.

– Jag hoppas han stannar.

Den 10 januari återsamlas Degerfors och startar säsongen.

Du vill helst ha ett svar innan dess?

– Ja, så är det. Men vi tittar naturligtvis på alternativ, och vi får inte bli av med de tänkbara alternativen. Allt hänger ihop. Skulle det bli tidsnöd med något alternativ får man kolla av snabbare med Ekroth. Men som sagt, den här veckan tror jag inte att det kommer hända något.

Inget på nyförvärvsfronten alls?

– Nja... Kanske. Många vill ha klart innan jul, sen lugnar det sig och så tar det fart igen. Det kan nog hända något, men jag kan inte lova.

Lugn målvaktsjakt

På måndagsmorgonen satt Werner och tränarduon Tobias Solberg och Andreas Holmberg i möte.

– Vi pratade om att vi inte behöver känna någon panik. Det är inte 20 spelare vi ska ha in, det viktigaste är att det känns rätt. Stora delar av truppen kommer vi ha kvar. Det är Edvardsen och Ekroth som är osäkra av de som spelade mycket, och så Alfie (Whiteman) då.

Men målvaktssidan är den Patrik Werner lagt minst fokus vid hittills.

– Jag satt med det mycket i somras, och ungefär samma namn dyker upp. Men nu har vi koncentrerar oss på annat. Vi ska lösa det, men inget är nära. Jag pratar inte med någon.

Artikeltaggar

Andreas HolmbergChristos GraviusDegerfors IF HerrDiego CamposFotbollIsmael DiawaraOliver EkrothPatrik WernerTobias SolbergVictor Edvardsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.