Bokslut efter boksluk gav inget rekordläsår

Krönikor
PUBLICERAD:
Det blev inget rekord, men ändå 110 böcker under året.
Foto: Jonas Brefält
Det händer sig vid denna årstid att jag summerar mitt läsår. Tyvärr blev det inget rekordbokslut 2021.

Detta på grund av flera anledningar. Först och främst sjukdom och död i familjen. Men också på grund av att jag ägnat många timmar åt att promenera, vilket gör gott både för kropp och själ.

De senaste åren har jag annars ökat mitt läsande konstant. Men nu är jag tillbaka på 2018 års nivå.

Totalt läste jag 110 böcker under 2021. Det är ju drygt två i veckan och inte så illa pinkat av en bokmal, trots allt. I genomsnitt innebar det 107 sidor per dag, vilket är 25 färre än förra året. Att minskningen inte blev större beror nog på att jag klämt ett antal bamsingar till böcker i år. Bland andra Tolstojs klassiker ”Krig och fred” och ”Anna Karenina”, som var riktiga läsfester.

Jag är också nöjd med att jag återigen höll genusbalansen med 50/50 kvinnor och män bland författarna. Däremot blev det sämre med den geografiska spridningen. Jag läste visserligen författare från alla bebodda världsdelar, men 80 procent var européer. Min topp tio (eller elva, om vi ska vara petnoga) fördelat på författarländer blev så här: Sverige 22, Storbritannien 16, Frankrike 13, Ryssland 8, Finland 7, Norge 6, USA 5, Spanien 4 samt Argentina, Island och Tyskland på 3 vardera.

Nu vänder jag blad – och laddar för nytt läsår!

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.