Året som gått: Här är reportrarnas favoritreportage – del 2

Krönikor
PUBLICERAD:
Mycket har hänt under året och mycket förtjänar att minnas tillbaka till.
Här samlas redaktionens favoritartiklar och reportage.
I dag berättar redaktionens fyra allmänreportrar om sina tankar.
Jonas Brefält.

1. Vi spårade järv vid Älvsbacka

– Även om vi inte fick se själva järven var det intressant att få se dess spår, lära sig mer om detta rovdjur som en gång var landskapssymbol för Värmland och nu på väg att återetablera sig här samt berätta om järvens levnadssätt och hur inventeringen går till.

2. Vi letade efter två av Värmlands landskapsarter vid Mölnbacka

– Det här var också ett lärorikt reportage att göra för egen del och kul att få berätta för VF-läsarna på självaste midsommarafton om två av våra landskapsarter, det vill säga brun gräsfjäril och norsk näverlav, som båda är rödlistade sedan början av 2000-talet (den ena nära hotad den andra sårbar), men som har något av sina kärnområden i just Värmland. Vi fick dessutom båda arterna på bild!

3. Reportage om Jakten på sjöjungfrun från 1600-talet Karlstad

– Också ett lärorikt reportage för egen del och väldigt kul att få skildra den fortsatta forskningen kring arkeologiska fynd från Stora torget i Karlstad tillsammans med arekolog Ellinor Larsson på Värmlands museum och den arkeologiskt intresserade keramikern Thomas Salzer i Arvika som återskapar skålarna med sjöjungfruhandtag, som verkar ha varit en unik Karlstadsprodukt under 1600-talet.


Annica Buvik.

1. Osynliga sjukdomar

– När jag summerar 2021 är det framförallt några reportage som betytt mycket för mig, inte bara som reporter utan även som person. Det är bland annat min serie om osynliga sjukdomar. Att få lyfta problematiken med att ha en sjukdom som inte syns på utsidan men som i hög grad påverkar ens vardag. Den serien var både läst och berörde många.

2. Vintervärme

– Jag tänker även på den där kvällen i februari när jag besökte Vintervärme när de delade ut kvällsmat till de hemlösa i Karlstad. Hur den unga kvinnan, som var utan strumpor i bara ett par sneakers, berörde mig. Den lycka hon kände när hon fick ett par nya sockor som åkte på med en gång. Sedan även hur min väg återigen korsades med hemlösa Börje. De här mötena är så betydelsefulla men framförallt viktiga för mig så att jag får ge de behövande en röst.

3. Trillingarna på Trossnäs

– Till sist – sötchocken för året var helt klart den unika trillingfödseln på Trossnäs gård, där jag också fick äran med er läsare att få namnge kalvarna. Jag behövde inte tänka länge, Saffran var det givna namnet efter min förra mops som stod mig nära.


Kent Sjögren.

1. Swanö-intervjun

– En favoritkollega delger sina favoritminnen under en period som till 80 procent sammanfaller med min egen tid på tidningen. Kunde ha varit kvar och tjötat i flera dagar.

2. 20 år efter Nine-eleven

– Två professorer, en utflyttad Torsbybo och en hitflyttad amerikan hjälpte mig på ett utmärkt sätt att göra vår tids värsta terrordåd och dess konsekvenser begripliga.

3. De mystiska granavverkningarna

– Formulär 1A-fall av att man ser nåt i förbifarten – knepigt kapade granar efter 61:an – kollar upp det och gör en artikel. Varpå det bara smäller till och blir en av årets mest lästa grejer, typ. Häftigt!


Joakim Strand.

– Att plocka ut mina tre favoritartiklar under året var inte lätt. Jag går bet på uppgiften. I stället listar jag vad som intresserade er läsare mest.

1. Att Baggeruds Camping och Fiske är sålt

– Och den besvikelse det orsakade bland vintercamparna, toppar överlägset min klicklista. Lite överraskande då det inte är den största campingen i Värmland. Jag har också fått hyfsat bra läsning på Bomstadsbaden camping. Så camping verkar gå hem i stugorna.

2. Nytt fenomen bidrar till onödiga köer

– Att artikeln om köerna på Karls IX:s gata och Hamngatan skulle locka till läsning var betydligt mer väntat. Trafikfrågor engagerar. Går det dessutom koppla till Karlstads resecentrum och Hamngatan blir artikeln garanterat läst.

3. Christer Sjögren sjuk

– Mitt tredje exempel ska jag tacka en kollega på webben för. Min rubrik ”Vikingarna ställer in” lockade till högst måttlig läsning. När det dagen efter lades till ”Christer Sjögren däckad i sjukdomen” i rubriken blev det något helt annat.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.