Hoppa till huvudinnehållet

Snabbare strokevård i Värmland: ”Jättekul att det blev som man hoppats”

Publicerad:
Mikaela Eriksson, Felix Andler och Johan Hellman intygar att logistiken kring strokepatienter förbättrats avsevärt sedan införandet av det nya arbetssättet. Foto: Tommy Andersson

För en strokepatient kan minuter spela roll. I Värmland har tiden mellan ankomst till sjukhus och start av propplösande behandling nästan halverats det senaste året – tack vare en ny app.

– Jag hoppas verkligen att vi kan vidareutveckla detta mot andra regioner för jag tror att vi alla, och speciellt patienterna, har mycket att vinna på det, säger neurologen Felix Andler.

Den nya logistiken kring strokepatienter i Värmland kretsar egentligen kring användandet av två appar ursprungligen framtagen av japanska staten i samarbete med universitetet i Tokyo. Konceptet används redan i ett femtiotal länder men i Sverige, och Norden, är Region Värmland först ut att testa.

– När man får en stroke är det bråttom att få hjälp. Det är syrebrist i hjärnan och det dör två miljoner nervceller per minut. Det är avgörande att påbörja behandling så tidigt som möjligt så att man räddar så mycket i hjärnan som möjligt. Det är inget nytt med det, det har vi gjort i alla tider och vi har lyckats minska tiden från när man kommer till sjukhuset till man får behandling, säger Felix Andler, neurolog på Centralsjukhuset i Karlstad.

Med användandet av de nya apparna har sjukvården i Värmland ytterligare lyckats skruva logistiken till det bättre.

Den ena appen hjälper till att kategorisera patienter och vilken vård de behöver. Ambulanspersonal som åker på ett misstänkt strokelarm får svara på ett antal frågor i appen. Resultatet av utfrågningen i appen genererar vissa poäng och utifrån poängantalet och GPS-positionen som mobiltelefonen har i det tillfället man gör skattningen blir man hänvisad till olika sjukhus.

Viss vård kan erbjudas i Värmland, men i vissa fall behövs stöttning från närliggande sjukhus som Örebro.

– Kan jag förutse att en patient behöver åka någon annanstans så är mycket vunnet med det. Då kan vi exempelvis ordna transport redan innan patienten är på plats. Då sparar vi värdefulla minuter, säger Felix.

Det var under en strokekongress i Montreal 2018 som Felix Andler hörde talas om appen. Nu har han infört arbetssättet i Region Värmland och hoppas att andra regioner ska ta efter.
Det var under en strokekongress i Montreal 2018 som Felix Andler hörde talas om appen. Nu har han infört arbetssättet i Region Värmland och hoppas att andra regioner ska ta efter. Foto: Tommy Andersson

Den andra appen rör samordningen av insatsen. Felix liknar det vid att den innehåller olika chattgrupper där det dyker upp meddelanden till berörd personal när en patient är på väg. I gruppen ingår alla som tar hand om patienten som jourläkare, strokesköterska, akutsköterska, röntgensköterska, helikopterläkare samt så kallad neurointerventionist i Örebro.

– Röntgenbilderna kommer också i appen så exempelvis kan även sjukvården i Örebro kan se röntgenbilderna redan ett par minuter efter att de är gjorda här. Alla som ska ha hand om patienten har samma information i realtid, säger Felix.

Bättre logistik

Det nya arbetssättet har använts inom Region Värmland i drygt ett år. Ambulanssjuksköterskan Johan Hellman har varit med under resans gång och intygar att logistikkedjan förbättrats.

– För vår del har det egentligen blivit att vi har fått ett litet extra moment att utföra, men i slutändan har det visat sig att de minuter som det kanske tar lite extra för oss lyckas vi spara in senare i logistikkedjan, säger han.

– Om vi misstänker att det är en stroke som gör att vi måste skynda oss till sjukhuset skapar vi ett patientfall som gör att de har möjlighet att spåra oss i realtid. Och när vi kommer till sjukhuset är alla redo.

En sådan person är exempelvis Mikaela Eriksson, larmsjuksköterska på strokeenheten på CSK.

– När de kommer hit med ambulansen möter vi upp på röntgen där vi träffar patienten tillsammans med läkare och personal från röntgen, akuten och ambulansen. Vi ger blodförtunnande om det skulle behövas men har även med oss andra mediciner som mot högt blodtryck eller lugnande om patienten är orolig, säger hon.

– Om patienten inte är i behov av trombektomi, det görs i Örebro, följer patienten oftast med oss upp på avdelningen.

Tidigt resultat

Alla tre intygar att de tidigt märkte att det nya arbetssättet gav resultat, även om Felix framhåller att det visserligen inte finns några studier än där de exakt kan se utfallet än.

– Men man kan säga att under de tre första månaderna som vi körde appen minskade tiden från ankomst till akutmottagningen tills man fick behandling med propplösande medicin från 24 till 14 minuter. Så per patient kan man räkna med 24 miljoner räddade nervceller, säger han.

Nu används apparna av alla ambulansstationer i Värmland. Och efter årsskiftet kommer det tas vidare inom regionen när även kirurgin sjösätter ett liknande projekt för traumapatienter.

Felix Andler hoppas att fler regioner ska haka på eftersom han ser att det skulle finnas många samarbetsvinster med det. Han, som är den som tagit arbetssättet till Värmland, är glad för att utfallet blivit så pass bra som det blivit.

– Det är jättekul att det blev som man hoppats på, att man spar tid men också att arbetsmiljön blivit bättre för att alla vet mer vad man har att vänta sig. Men det hade inte gått utan det motivation av de som finns ute på fältet, att det har tagits emot bra och att många vill jobba med det.

Fakta

AKUT-testet

AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för det här:

A står för ansikte. Det syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Ring 112 om mungipan hänger.

K står för kroppsdel. Det syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Ring 112 om en arm faller.

U står för uttal. Det syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Ring 112 om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord.

T står för tid. Det anger att ju fortare personen får behandling, desto mindre blir skadorna.

Källa: 1177 Vårdguiden

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadRegion VärmlandTorsbyTorsby sjukhusVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.