LEDARE: Barn ska inte göras till reklampelare för Sverige

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
SVT-produktionen Året med kungafamiljen blir en timslång reklamfilm för monarkin.
Foto: SVT
Nu i juletid bänkar sig säkert många inför den årliga produktionen ”Året med kungafamiljen”. En timmes lång reklamfilm för bevarandet av den svenska monarkin. Det är en surrealistisk karusell hovet ingår i. Allra värst är det att även barnen förväntas delta.

Det är surrealistiskt att se kungen med barn och barnbarn harva fram på skidor. Drottning Silvia serverar blåbärssoppa på termos och kakor i burk till familjen från ett uppställt träbord vid skidspåret, och tronarvingarna sätter sig tillrätta på vad som ser ut som renfällar.

Barnen är i fokus och det är en härlig dag ute i naturen som visas. Allt är noga genomtänkt.

I Året med kungafamiljen som sänds i SVT får vi under året som gått följa kungafamiljen med allt vad det innebär. Representation, representation, representation.

I ett av klippen är kronprinsessan Victoria med under en hemvärnsövning i Jämtland. Hemvärnssoldaterna passar på att filma när prinsessan bistår övningen och lyfter in en skadad person i ett fordon. En fotograf är också med och dokumenterar. Och så filmteamet då.

Jag går in på nätet för att se vilken militär utbildning hon har. Jag hamnar i en artikel från 2003 på Expressen. ”Hon byter sängen hemma på slottet till gemensam dusch och våningssäng på ett logement” skriver de med anledning av att Victoria ska göra så kallad ”gröntjänst” en kortare grundläggande militär utbildning (GMU) under tre veckor.

I slutet av artikeln skriver de: ”Soldatutbildning är ytterligare ett steg i Victorias drottningskola”.

Smaka på ordet. Drottningskola.

54 procent av den svenska befolkningen vill behålla monarkin. 26 procent tycker att det är vilket som. 20 procent vill aktivt avskaffa den. Högst stöd har monarkin i övre medelklass och bland företagare. Lägst stöd har röda väljare och arbetarklass.

Att säga att det finns ett stort stöd för att avskaffa monarkin är en sanning med modifikation. Tvärt om har de ett högt stöd. Allra högst stöd fick kungahuset när kronprinsessan Victoria och prins Daniel vigdes. Och det tror väl jag det. Victoria är folkkär. Prins Daniel är en man av folket. Kärlek, och inte minst otippad sådan är som en saga.

Själv hyser jag en stor respekt för kronprinsessan själv. Hon är allmänbildad, trevlig och känns... som en vanlig människa. Hon är modern. Nytänkande och liberal.

Men hon är ingen vanlig människa. Hennes barn är inte vanliga människor. Även de fostras in i monarkin. Att le och hålla handen i välstrukna skjortor. Hur många klipp man än visar för svenska folket när kungafamiljen gör helt vanliga saker, som att vara ute i naturen, lyssna på musik och busar och leker med varandra är de inte vanliga barn.

De är ingen vanlig familj.

Från det att barnen föddes har deras uppväxt varit föremål för hela det svenska folket. Kronprinsbarnen förväntas ställa upp. Det är orimliga krav som ställs på barnen.

Barnarbete accepteras inte, varken här i Sverige eller utomlands men att kungabarnen ska medverka i regisserade hälsningar till svenska folket, delta i ceremonier och högtidliga sammanhang ifrågasätts inte.

Klart man kan lyfta den ekonomiska aspekten av att omvandla den svenska monarkin till republik. Att skattepengar inte ska gå till apanage och omkostnader för hovet. Eller som monarkins förespråkare hävdar, att det svenska kungahuset är så bra ansikten utåt för Sverige, och att kungahuset bidrar till en känsla av gemenskap.

Men att verka för en republikansk framtid handlar om att skapa frihet för barnen. Det är en rättvisefråga. Det är många år kvar innan kungabarnen själva tillåts välja om de vill vara en del i den karusell monarkin innebär.

Barn ska få vara barn. Inte födas för att bli reklampelare för Sverige.

Linda Westerlind

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.