Året som gått: Här är reportrarnas favoritreportage – del 1

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mycket har hänt under året och mycket förtjänar att minnas tillbaka till.
Här samlas redaktionens favoritartiklar och reportage.
Först ut är de tre reportrar som också kan titulera sig onlineredaktörer.
Victoria Gund.

1. VF Möter: Gun Skäringer

– När en intervju är klar är känslan oftast: "Vad bra, nu är det här gjort". Med Gun Skäringer var det tvärtom. Det kändes som jag och Ida bara hunnit börja när vi var klara! En otrolig person och berättare som blev ett poddavsnitt i nya intervjupodden VF möter och även ett skrivet reportage.

2. Rebeckas lillebror dog i en bilolycka: "Det är så orättvist"

– Svarta rubriker om dödsolyckor i trafiken har dessvärre varit ganska vanligt under året. Med anledning av bilolyckan i Bjälverud i september där tre personer förolyckades träffade jag och fotograf Tommy Andersson Rebecka Gustafsson som berättade hur det var för henne när hennes egen lillebror Henrik dog i en bilolycka strax utanför Torsby 2013.

3. Festen fortsätter i Kil: "Det här såhär vi umgås"

– Ungdomarna som festar på Pekåsparkeringen i Kil har varit omdebatterade under många år. Men vilka är de egentligen? Jag och fotograf HP Skoglund träffade några av dem en vanlig fredagskväll i maj, vilket var både trevligt och stundvis högljutt.


Simon Strinnholm.

1. Niklas Jonsson har varit försvunnen i tio år

– Jag kände inte Niklas Jonsson och han kände inte mig men vi hade gemensamma nämnare i form av universitetet vi studerade på och gatuadressen vi bodde på. Varje år sedan han försvann har jag tänkt på honom och vad det kan ha varit som hände och för varje år som har gått har jag mer och mer insett att det aldrig kommer ett svar på den frågan. Men allra mest har jag tänkt på de kvarlevande – Niklas Jonssons familj – som mest av alla söker efter ett svar de aldrig kommer att få. I höstas var det tio år sedan Niklas försvann och jag är himla tacksam över att ha fått skrivit reportaget om vem han var och inte bara att han var försvunnen.


Ida Myrin.

– Egentligen vill jag också nämna podden VF Möter, och framför allt då samtalet med Gun Skäringer, men eftersom Victoria redan har nämnt detta passar jag på att lyfta annat!

1. Clara Blom – kvinnan som på riktigt vände något ont till något gott

– Under sensommaren satte VF fokus på våldtäkter i en hel vecka. Egentligen är jag stolt över hela serien, men det jag har tagit med mig mest ur den veckan är urkraften till människa – Clara Blom. Först fick jag prata med henne om det fruktansvärda hon utsattes för förra året, sedan fick jag träffa henne igen och se hur hon byggt upp sin dröm. Hon är en inspiration och en förebild som jag aldrig kommer glömma!

2. Sorgen som något vackert

– Två av de värmlänningar som lämnat jordelivet i år är Victoria Hallquist och Niki Merimaa. Det i sig finns det givetvis ingenting vackert med, men jag fick äran att prata med närstående till dem båda – Victorias pappa Malte och Nikis barndomsvän Fredrik – och det är de två som bidragit med det vackra. Helt öppet berättade de om sorgen och, framför allt, om minnena på ett sätt som gjorde att mina ögon tårades ett flertal gånger.

3. Virala värmlänningar

– En serie jag velat göra i flera år blev äntligen av, och än är den inte slut! Att få skriva om och träffa personerna bakom stora virala klipp har varit fantastiskt. Dels för att jag själv har varit en i publiken bakom de höga tittarsiffrorna och dels för att jag fått chansen att lyfta fram personer andra kanske har suttit och undrat kring.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.