LEDARE: OR använder alla knepen i SD:s spelbok

Ledare
PUBLICERAD:
Kommunalrådet Jens Fischer, Oberoende realister, väljer den egna Facebooksidan och veckobrev framför lokalpressen för att nå ut till väljarna.
Foto: Daniel Olausson
Sverigedemokraterna nationellt är politiska mästare på att styra sin kommunikation. Oberoende realister i Hagfors tycks ha anammat en del av knepen i spelboken.

Det blir så mycket tjafs om OR. Och bisarrt mycket av den kan på ett eller annat vis kopplas till hur partiet de tre senaste åren agerat som om de är frikopplade ifrån hur kommunpolitik vanligen bedrivs.

På det stora hela har det nog gynnat dem. För kommunväljarna som är måttligt politikintresserade är det kanske inte så noga om partiet bryter mot politisk praxis och inte agerar som man ”borde”. Kanske de till och med uppfattar det som lite kul uppkäftigt att strunta i regler och bara få saker gjorda.

Ja, lite som hur en del väljare de senaste valen sett på Sverigedemokraterna. Att de ”rör om i grytan” och inte hör till det dammiga gäng som styrt i alla tider.

Lärt av SD har OR också gjort när det gäller kommunikationen med väljarna. Precis som SD har man valt ett sidospår till de etablerade medierna och byggt upp egna kanaler där man kan vinkla budskap, välja frågor, lägga ut orden så omfattade man själv vill – och alltid, alltid få sista ordet.

– Man måste förstå lite vad sidan är till för, sa OR:s partiordförande Peter Åkerström till VF tidigare i veckan.

– Den är till för information och reklam för partiet i första hand.

”Reklam för partiet” i detta fall är ofta helt ensidig politisk debatt. Några andra debatter tycks man rätt ointresserade av att delta i. Nån kan ju säga emot!

Har ett annat partis företrädare framfört kritik på ett fullmäktigemöte? Idiotförklara dem i en lång skrivning i veckobrevet i stället.

Har nån framfört kritik i lokalpressen? Har ledarsidan varit dum? Svara genom att lägga ut en lång drapa i ett Facebookinlägg på den egna Facebooksidan där man kan styra reaktionerna.

Kanalerna, för OR:s del en Facebook-grupp, blir ekokammare där partiet bara får höra att de har rätt, där partiföreträdarna alltid får klappar på axeln, alltid blir bekräftade.

Säger någon emot eller ifrågasätter är det bara att stoppa dem från att kunna delta i diskussionen genom att blocka dem. Säger någon emot kan man alltid redigera bort dem från ett foto och redigera ut dem ur partihistorien – och när det ifrågasätts bara vifta bort kritiken med att ingen som ”sköter sig på ett normalt sätt” så klart blir blockad.

Det är fascinerande – eller om jag kanske menar oroväckande – att se en parallell kanal växa fram så oerhört snabbt som i Hagfors. För SD tog det mycket längre innan de startade egen ”nyhetskanal”.

Det senaste exemplet på hur OR:s företrädare använder Facebooksidan väcker också viss uppmärksamhet.

Individ- och omsorgsutskottets ordförande, OR:s Thony Liljemark, gjorde i ännu ett inlägg på partiets hemsida en lite speciell julhälsning. ”Från oss alla till er alla: ta hand om varandra och framförallt era barn! Annars kanske socialen gör det!”

Direkt under något hotfulla formuleringen är bifogat numret till socialjouren.

Ska det läsas som en julhälsning från OR? Eller bokstavligen den politiskt högst ansvariga för den ytterst känsliga frågan om omhändertaganden av barn?

Jag vet inte. Kollegorna i individ- och omsorgsutskottet verkar i alla fall inte överdrivet nöjda.

Men i OR:s Facebookgrupp applåderas det förstås. Som vanligt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.