LEDARE: En buss kommer lastad

Ledare
PUBLICERAD:
Det rullande biblioteket.
Foto: Mats Zetterberg
Ett hem utan böcker är inget hem – så vad kan man säga om ett samhälle utan ett bibliotek?

Bilderna från den nya bokbussen som rullar i Kristinehamn och Filipstad sedan något halvår gör undertecknad, som förvisso växte upp med ett lokalbibliotek bara ett par hundra meter hemifrån, alldeles nostalgisk över ”analog” samhällsservice.

För det är ändå något alldeles speciellt att sätta fingret mot papper, känna lukten av böcker och få träffa en livs levande, kunnig person som kan dela med sig av sin kunskap.

Nej, jag får väl erkänna att jag inte själv har några nostalgiska minnen över just bokbussar. Däremot Konsumbussen som varje tisdag stannade någon kilometer från mormor och morfars hus i Rosensjö utanför Karlskoga. En rullande livsmedelsbutik till vilken jag på somrarna cyklade för att handla, oftast mjölk och jäst – och så en rulle Strong eller Lakrisal för kronan som blev över.

Det är många decennier sedan Konsumbussen där slutade rulla. Det var knappast lönsamt ens på den tiden. Lönsam kommer däremot bokbussar och bibliotek alltid vara. Litteratur hjälper oss att bli kompletta samhällsmedborgare, med ett fullödigt språk. Litteratur hjälper oss till insikt och lär oss ta ansvar för oss själva och varandra.

Kan det inte finnas kompletta bibliotek överallt – och det vore ju drömmen – måste det i alla fall finnas böcker. Även under en pandemi. Ta tillvara bokbussen. Låna allt ni kan lägga vantarna på! Har de inte klassikerna Lilla huset på prärien och Anne på Grönkulla på bussen, kan de säkert ta med nästa gång de kommer förbi.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.