Hoppa till huvudinnehållet

Så nära är Degerfors första nyförvärvet – Werner i dragkamp om nyckelduon

Publicerad:
Patrik Werner berättar om det lagpussel för en andra säsong i allsvenskan som han lägger. Foto: Tommy Andersson

Därför lämnar de sju som bekräftats ut.

Han blir kvar, de har erbjudits kontrakt – och så nära är Degerfors ett första nyförvärv.

För VF-sporten lägger sportchefen Patrik Werner korten på bordet.

Sedan det allsvenska kontraktet säkrats har Degerfors sportchef Patrik Werner haft bråda dagar.

– Stora delar av truppen har jag hunnit med, säger han om de samtal som väntar varje år efter säsongsslut.

Som med de sju som på tisdagen bekräftades som spelarförluster.

• Alfie Whiteman, avbrutet lån från Tottenham.

– Vi trodde han skulle vara kvar tills sommaren, så långt var lånet. Men det fanns en klausul att de kunde kalla hem honom som de använde. Varför vet jag inte. Jag kan tänka mig det har med covid-situationen i England att göra. Men jag gissar bara.

Du har inte pratat med Antonio Conte?

– Nej! Det skulle jag gärna göra, han har ju fått fart på mitt lag igen. Men nej, tyvärr, säger den store Spurssupportern Werner.

– Vi mejlade med dem vi haft kontakt med. Lite synd. Samtidigt kan det vara ganska bra att slippa jaga målvakt mitt i säsong. Skulle Alfie varit kvar hade det varit svårt att rekrytera någon nu som fått sitta på bänken halva året, vi hade tvingats göra det i sommar där det alltid blir lite tidsnöd och press på en.

– Nu kan vi starta säsongen från start med en målvakt som är kvar hela året.

• Jonathan Tamimi, avbrutet kontrakt.

– Han började lite trögt. Men har hela tiden tagit sig. Vi hade en tro att han skulle vara kvar men han kände att speltiden skulle vara avgörande så han valde att utnyttja den klausul som fanns. Det är bara att acceptera, han har haft svårt att ta plats så det får man förstå.

Degerfors Jonathan Tamimi valde att bryta sitt Degerforskontrakt.
Degerfors Jonathan Tamimi valde att bryta sitt Degerforskontrakt. Foto: Patrik Söderström/TT

• Axel Lindahl, tillbaka till Bodø/Glimt efter lån.

– Vi har inte ens pratat med Bodø. Han har kontrakt där och ville tillbaka. De har dessutom gått så bra att de lär bli av med en del spelare, han vill säkert testa och se var han ligger till.

• Sargon Abraham, avbrutet kontrakt.

– Vi pratade förra veckan och även i går. Det har inte blivit som varken han eller vi hoppats på. Det var ett ganska enkelt beslut att bryta så han kan ta börja om någon annanstans.

– Han har haft svårt att få speltid. Varför det blivit så beror på vem du frågar. Han var en profilvärvning från vår sida, men det är bara att konstatera att det inte blev som någon ville. Synd vi inte lyckades bättre, men ett enkelt beslut när båda ville samma sak.

• Ferhad Ayaz, ingen förlängning.

– Han var med försäsong och vår, gjorde det väldigt bra. Sen har det ändrats under hösten då han fått svårt att spela när vi prioriterat andra wingbacks.

– Nu gick avtalet ut och båda parter kände att det inte var läge att förlänga, att han får göra något annat. Men han är en bra spelare som gjort mycket nytta för oss.

Löften i andra klubbar

Bekräftat från Degerfors sida gjordes på tisdagen även att Christoffer Wiktorsson lämnar precis som den till Karlstad Ungdom i sommar utlånade Tufve Östlund.

– Han behöver spela. Det är dumt ta tillbaka någon och låta honom spela U21 igen när han börjat få de seniormatcher han behöver.

Samma resonemang har man kring målvaktslöftet Hugo Claesson, i år utlånad till FC Gute.

– Han kommer att spela någon annanstans. Om det blir på lån eller permanent får vi se. Han ska fortsätta stå seniormatcher, det är då vi får mest nytta och kan fortsätta följa honom.

Bland de som bekräftades som förluster på tisdagen fanns inte Nicklas Maripuu.

– Vi ska ha ett samtal innan jul. Vi får se vart det tar vägen, säger Werner.

Kvar trots lite speltid

Där fanns inte heller Adhavan Rajamohan, trots bara 67 minuters speltid i allsvenskan på hela säsongen.

– Han är kvar. Sen vet man aldrig vad som händer, just nu börjar man om lite på ruta ett och vi ville lossa lite spelare på vissa positioner. Men Rajamohan har kontrakt och vi räknar med att han ska vara kvar. Samtalen vi haft är att han trivs – och vill ge det en chans, säger Werner och fortsätter:

– Vi har varit tjocka på vissa positioner, och det kommer vi se till att vi inte är nästa år.

Framåt är Rajamohan en av sex spelare tillsammans med Johan Bertilsson, Nikola Djurdjic, Villiam Dahlström, Abdelrahman Saidi och Victor Edvardsen.

– Vi vill ha sex spelare framåt nästa säsong.

Totalt, hur många nyförvärv ska in?

– En målvakt, ett par backar kanske, sen är det lite tunt på kanterna. Sen behöver vi en offensiv kraft till, för vi räknar med att Edvardsen kommer gå. Så vi tittar på en offensiv kraft till där.

Pratar med andra lag

Dessutom ska både Oliver Ekroth och Christos Gravius ersättas om de lämnar. I samband med säsongsslut sa Werner att han inte visste om duon, med utgående kontrakt, skrivit på som bosman för andra klubbar.

– Det har de inte gjort. Vi har erbjudit kontrakt för dialog med båda – men jag vet att det även är andra klubbar som gör det.

Christos Gravius har erbjudits ett nytt kontrakt av Degerfors.
Christos Gravius har erbjudits ett nytt kontrakt av Degerfors. Foto: Per Danielsson/TT

– Jag vet inte åt vilket håll det lutar, men säkerligen andra klubbar precis som de och vi vill ha det klart så snart som möjligt. Vi får se vad som händer över jul och nyår. Vi hoppas fortfarande.

Hur nära är ni ert första nyförvärv?

– Vi diskuterar med något, eller några, spelare. Det kan nog hända något, men inte troligt innan jul. Men innan nyår tror jag vi ska ha något klart.

Så det blir ingen julklapp?

– Jag ska prata med en i dag, men jag är tveksam att han kastar sig rakt in. Det hade varit kul att kunna bjuda på en julklapp så fansen inte bara tror jag ligger och sover, säger Patrik Werner med ett skratt.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollPatrik Werner

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.