Hoppa till huvudinnehållet

Storseger och krasch i Kanada för talangen från Karlstad: ”En upplevelse"

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Adam Hofstedt fick en stor framgång med seger i Kanada, men kraschade sedan och skadade sig.
Adam Hofstedt fick en stor framgång med seger i Kanada, men kraschade sedan och skadade sig. Foto: Erik Segerström

Alpina talangen Adam Hofstedt från Karlstad har både tagit en storseger och skadat sig i en krasch i Kanada under gångna veckan.

– Det var jättekul med vinst, och väldigt oväntat också eftersom att jag hade ett sent startnummer med 34, säger han.

19-åringen, som blev dubbel mästare i ungdoms-OS 2020, tävlade i Nor-Am Cup, Nordamerikas motsvarighet till Europacupen, alltså nivån under världscupen, i skidorten Panorama i Klippiga bergen och fick till en riktig fullträff i onsdagens slalom.

Med startnummer 34 lyckades Adam Hofstedt ta sig in som sexa i första åket, men det skulle bli ännu bättre. Andra åket var närmast perfekt och han vann hela tävlingen i hård konkurrens. I startfältet fanns flera åkare med världscuperfarenhet.

Segermarginalen blev hela 63 hundradelar till Reto Maechler, Schweiz, och 1,08 sekunder till Ryder Sarchett, USA.

– Det var jättekul med vinst, och väldigt oväntat också eftersom att jag hade ett sent startnummer med 34. Det var ganska dåligt underlag. De försökte att vattna, men det frös inte riktigt ihop, säger Adam Hofstedt om slalomsegern och berättar om den hårda konkurrensen:

– Ja, den är mycket större än vad vi har på svenska tävlingar. Det var också en upplevelse att åka hit och tävla, det var jäkligt roligt.

I de totalt fem tävlingarna i Kanada hade han också placeringarna 13 i slalom, 15 i super G och 19 i storslalom.

– Tävlingarna jag åkte i Panorama var på samma plats där junior-VM går i mars. Det var lite därför jag var där nu, samt att det är bra tävlingar för rankingen och så vidare. JVM är ett stort mål för säsongen.

”Tror det är helt okej”

I lördagens storslalom var dock olyckan framme. Adam Hofstedt låg 24 efter första åket, men kraschade rejält i det andra, vilket ledde till att ena vaden måste lappas ihop med 13 stygn. Knäet fick sig också en smäll.

– Jag kraschade sista dagen och tappade en skida som skar upp lite av underbenet. Jag har lite ont där nu såklart men jag tror det är helt okej, säger Hofstedt som även ska göra en magnetkameraundersökning på ett knä:

– Jag har lite ont i ett knä och det är alltid bra att kolla upp vad det är, om det är något. Jag är lite allmänt mörbultad också.

Hofstedt tror inte att det ska vara något allvarligt.

– Nej, jag har lite ont. Men jag borde ha mer ont om det är illa tycker jag.

Artikeltaggar

Adam HofstedtAlpintKarlstads SLK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.