Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ljus på Evert Taube i stor SVT-dokumentär: "Han var inte bara romantiker"

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
SVT porträtterar nu Evert Taube i en omfattande dokumentär, där stjärnorna avlöser varandra.
SVT porträtterar nu Evert Taube i en omfattande dokumentär, där stjärnorna avlöser varandra. Foto: SVT

När Evert Taubes låtskatt nytolkas i dokumentären "Evert! Evert! Evert!" hörs artister som Lill Lindfors, Frida Hyvönen, Thorsten Flinck och Miriam Bryant.

Kapellmästare är Stefan Sundström och bakom klaviaturen sitter värmländske Martin Hederos.

– Vi har alla hans evergreens i oss, säger han om den porträtterade nationalskalden.

Den tre delar långa SVT-dokumentären, regisserad av Jane Magnusson (Hasse & Tage – en kärlekshistoria), har premiär den 20 december och gästas av en mängd svenska artister, konstnärer och allehanda konnässörer. Musikinslagen gjordes live, på klipporna vid Evert Taubes föräldrahem på västkusten, på stamkrogen Gyldene Freden och i Roslagen.

– Ja, vi fick bylta på oss för det här var i maj och det var kallt som sjutton, minns Martin Hederos, som kommer synas i både islandströja och torsbykavaj.

– Men det är en sån där grej som limmar ihop ett band, att utsättas för sådana prövningar. Det är som att man får testa varandra i en militärövning först, så går det lättare att spela sen.

Martin Hederos.
Martin Hederos. Foto: Ebba Bonde

I ett inledande skede var tanken att Stefan Sundström skulle agera enmanshusband.

– Sen blev det väl lite väl många dimackord för honom, så han kopplade in oss, skojar Hederos och syftar då även på Tonbruket-kollegan Dan Berglund.

– Då kunde Stefan vara en slags libero, köra sina Cornelistrick på gitarren. Han är ju otroligt yvig och rytmisk, sjukt svängig. Han blir nästan som en maracas när han själv inte behöver stå för stadigheten och det funktionella.

Stefan Sundström.
Stefan Sundström. Foto: Jessica Gow/TT

"Ett genidrag"

Att SVT från första början kallade in Stefan Sundström för uppgiften beskriver Martin Hederos som ett "genidrag".

– För då blir det inte för tjusigt. Det är smart att inte göra Taube för tjusig, visorna mår bra av lite snus och smuts under naglarna.

I inledningen säger Sundström att det fina med Taube är att han är öppen för tolkningar. "Man kan göra vad fan man vill med Taube", fortsätter han på sitt karaktäristiska vis. Skriver du under på det?

– Absolut, vi har alla hans evergreens i oss. Man kan jämföra med de starka melodierna i de jazzstandards som finns i den amerikanska musikalskatten. Det är musik som är lätt att leka med, eftersom folk hör vad det är man leker med, säger Martin Hederos och utvecklar:

– Sen har vi ju grävt lite mer i Taube i och med detta och han har ju så att säga b-sidor som också är väldigt bra, som inte blev hits. Min personliga favorit är "Sjuttonde balladen", där Taube är punkig. Där han lackar på alla som vill ha honom som hovnarr. Han var ju inte bara lyriker och romantiker utan kunde vara riktigt vass också.

Martin Hederos fick under arbetet med dokumentären djupdyka i Evert Taubes musikaliska universum.
Martin Hederos fick under arbetet med dokumentären djupdyka i Evert Taubes musikaliska universum. Foto: SVT

"Följer musikens andning"

"Nocturne" tolkas av Frida Hyvönen och "Balladen om Blue Bird av Hull" framförs av Taubestipendiaten Päyam Tabatabayi, en stränginstrumentalist och sångare som kom till Sverige från Iran för drygt fem år sedan.

– Frida är så tydlig, hon har sån riktning, det är bara att åka med där. Och Päyam måste vara ett språkgeni. En fantastisk musiker. Det var otroligt skönt för hjärnan att höra sådana toner.

Tillsammans med Nicolai Dunger, som Martin Hederos spelade med redan i mitten av 1990-talet, gör man en experimentell version av vaggvisan "Byssan Lull", som Taube spelade in för hundra år sedan.

– Jag ska väl inte gradera inslagen, men rent musikaliskt var den roligast och mest utmanande att göra. Nicolai är så lös när det kommer till taktarter, han följer liksom bara musikens andning utan att sätta in överjaget. När jag hörde versionen första gången fattade jag ingenting, och det är en fantastisk känsla.

"Evert! Evert! Evert!"

En dokumentärserie i tre delar om Evert Taube (1890-1976), med premiär i SVT1 den 20 december.

Regissör är Jane Magnusson.

Bland de medverkarna finns Andreas Kleerup, Bo Sundström, Frida Hyvönen, Ola Salo, Lill Lindfors, Miriam Bryant, Malena Ernman, Ebbot Lundberg, Andres Lokko, Ernst Billgren och Thorsten Flinck.

Husband är Stefan Sundström, Martin Hederos och Dan Berglund.

"700 personer med munskydd"

Lagom till måndagens premiär går Martin Hederos på julledighet, detta efter en höst med ett 30-tal konserter i olika konstellationer och sammanhang.

– Det har varit ett väldigt drag, mycket skulle tas igen. Nu verkar det ju som att det kan bli en backlash igen tyvärr, men när vi var ute med Ane (Brun) var det nästan som det brukar vara. Stående publik och folk som dansade. I Finland och Frankrike spelade vi inför 700 pers med munskydd, en lite bisarr syn, som ett Devo-omslag ungefär.

Med Mattias Hellberg har han turnerat i Sverige med skivan "Tillsammans mot ljuset". Premiären ägde rum på Karlstads teater den 14 november.

Hederos och Hellberg tillbaka: “Kanske fanns det en lust att vara hoppfull”

– Det blev väldigt fint. Vi hamnade i dekoren till deras julkonsert. 210 betalande får väl ändå sägas vara bra i Karlstad en pandemikväll? Man märker ute i landet att det är några hundra färre i publiken jämfört med hur det brukade vara. Alla vågar inte gå, det är känslan i Sverige just nu.

Artikeltaggar

Evert TaubeMartin HederosNöje/KulturSVT

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.