LEDARE: Det smarta vore om högern valde skattesänkning på el framför bensin

Ledare
PUBLICERAD:
Med historiskt höga elpriser vill högern vinna poäng bland väljarna genom att tillfälligt sänka skatten. Det vore vettigare om de för att betala för det fördelade om pengarna de är beredda att betala för sänkt bensinskatt.
Foto: EXPONERA / TT
När högern nu dinglar löften om några tusen sänkt elskatt framför era ögon, glöm inte att de med sin alternativa budget redan kan ha blåst er på tiotals miljarder kronor som kunnat skydda mot framtida höga elräkningar!

”Sänk elskatten”, säger alla högerpartier nu. Liberalerna var först ut med ett förslag som skulle ge ett villahushåll en sänkning med i ett par hundra i månaden. De tycker att punktskatten borde sänkas permanent.

Nu går dock både Moderaterna och Kristdemokraterna ut och kräver praktiskt taget elskattebefrielse för hushållen i januari och februari. Kraftiga sänkningar i ett par månader på runt 1500–2000 kronor för en vanlig villa. SD säger sig vara ombord på förslagen.

Alla fortsätter de låtsas som att de höga svenska elpriserna beror på elbrist som i sin tur beror på stängda svenska kärnreaktorer. ”Åh om vi bara haft mer kärnkraft nu”, gnäller partierna och upprepar att de har en plan för att rekordsnabbt bygga mer och inte alls struntade i att avsätta ens en krona till kärnkraftsbyggen i det budgetalternativ man nyligen tvingade fram.

Nu hade det inte heller räckt. Det tar tid lång tid att bygga kärnreaktorer och det tar betydligt kortare tid att bygga ut vindkraften till havs. En vindkraftsutbyggnad som inte minst Moderaterna kämpar med näbbar och klor emot.

Sen skulle det kunna stå kärnkraftverk i var och varannan region i Sverige idag och det hade ändå inte hjälpt mot dagens höga elpriser. Fråga bara Frankrike som har massor med kärnkraft och högre elpriser än Sverige.

Gå inte på den enkla finten. Men jag förstår om det lockar.

Det går inte heller att finta bort det faktum att när M, KD och SD drev igenom sitt budgetalternativ där man delvis bytte bort regeringens satsningar mot egna, i ett svep diskvalificerade Sverige för tiotals miljarder i EU-stöd de kommande åren.

Så visst, högern tramsar om hur de stoppade satsningen på familjeveckan, men de stoppade ju mer än det. Som bland annat stöd till energieffektivisering av bostäder som hade fått den eleganta bieffekten att de som bor i dem slipper öppna räkningar från elbolagen med hjärtat i halsgropen.

Och genom att stopp bland annat det stödet uteblir långt fler EU-miljarder i stöd till energieffektivisering och klimatomställning. Grattis. Svenskarna kommer stå ännu sämre rustade att möta höga energipriser framåt eftersom M, KD och SD prioriterade att sänka skatten på bensin och diesel.

Nu menar M och KD att staten skulle kunna slopa elskatten i två månader nästa år utan att egentligen ens behöva betala för det, eftersom staten på grund av de höga elpriserna får in så mycket mer i moms från elkonsumenterna att det skulle täcka kostnaderna.

Långt ifrån alla håller med om den analysen. Man kan väl anta att många av de som plötsligt får flera tusen extra i kostnader för el en månad kompenserar för det genom att konsumera mindre av något annat som även det är belagt med moms.

Det finns däremot en enkel lösning. En som inte heller bryter mot budgetreglerna. Byt en skattesänkning mot en annan! Byt den aviserade sänkningen av bensin- och dieselskatten mot en sänkning av elskatten! Elskatten är en betydligt vettigare skatt att slopa än bensinskatten. Svensk el är ren – det är inte bensinen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.