Debatt: Ge bort trygghet och hälsa till jul

Debatt
PUBLICERAD:
Välj bort spriten som julklapp, uppmanar Junis och Byggföretagen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ingen vill ha en julgåva som kan skada en själv eller andra. Ingen arbetsgivare vill heller att den julklapp som våra anställda bär hem sedan kan göra ett barn olyckligt. Det finns bättre gåvor än alkohol, skriver företrädare för Junis och Byggföretagen som hoppas anställda får med sig bättre julklappar med sig hem från jobbet än en flaska alkohol.

För de flesta av oss är julen något vi ser fram emot och längtar till. Den tid på året då vi hoppas på god mat, umgänge med nära och kära och inte minst julklappar. Arbetsgivare brukar uppmuntra medarbetare med julklappar. I år gör Byggföretagen gemensam sak med Vit jul och uppmanar alla arbetsgivare att skippa spriten i paketen till sina medarbetare.

Snart är julen här, högtiden då vi äntligen har möjlighet att umgås med barnen och andra personer som är viktiga i våra liv. Men alla barn i Sverige längtar inte till jullovet. När december närmar sig får de en klump i magen. Efter decembers personalfester och glöggmingel kommer en längre ledighet som kan innebära att en förälders alkoholkonsumtion går från hanterbar till okontrollerad, vilket ibland innebär fara för både barnet och föräldern.

Andra barn upplever inte lika stora problem, men många barn berättar att de känner oro och otrygghet redan efter att den vuxne druckit ett par glas. Mamma blir högljudd och känslosam, pappa blir tyst och farbrors kramar plötsligt känns konstiga.

Ungefär fyra till fem barn i varje skolklass far illa av att en förälder har riskfullt drickande. Ett riskfullt drickande kan skapa olika former av otrygghet, det kan handla om föräldrar som har ett dåligt beteende i hemmet, men i värsta fall kan det vara ett barn vars förälder går till arbetet och aldrig kommer hem.

Vill vi undvika arbetsplatsolyckor måste därför byggbranschen ha nolltolerans mot alkohol och andra droger. Vår absoluta målsättning är att barn får hem hela och nyktra föräldrar och det tror vi är viktigt för fler branscher.

Alkoholism är en dold sjukdom, det är inte alltid en arbetsgivare vet vem som har ett riskfyllt drickande. Enligt IQ ökar en liberal alkoholkultur på arbetsplatsen risken för alkoholmissbruk hos de anställda. Arbetsgivare vet ofta inte vem som har problem med alkoholen, och därför inte vad som händer eller vem som drabbas efter att julgåvorna har öppnats där hemma.

Vi vet att alkohol ofta ges i julklapp för att det är en gåva ”som passar alla”, fast det gör det verkligen inte. I år uppmanar Byggföretagen tillsammans med Vit jul alla Sveriges arbetsgivare att inte ge alkohol i julklapp till sina anställda.

Byggbranschen arbetar aktivt med att satsa på hälsa och säkerhet för våra anställda, vår målsättning är att ingen ska skadas på våra arbetsplatser, då kan vi inte med andra handen ge alkohol. Detta gäller förstås också många andra arbetsgivare. Stegtävlingar och friskvårdstid är bra, men det finns fler perspektiv på hälsa.

I år uppmanar vi till eftertanke och omtanke. Ingen vill ha en julgåva som kan skada en själv eller andra. Ingen arbetsgivare vill heller att den julklapp som våra anställda bär hem sedan kan göra ett barn olyckligt. Det finns bättre gåvor än alkohol.

Oavsett om du som arbetsgivare ger bort dyra julklappar eller bjuder på en hejdundrande julfest så är trygghet, värme och nyktra föräldrar julklappen som dina medarbetares barn kommer att uppskatta bäst.

Mona Öres, förbundsordförande Junis

Mats Åkerlind, vice vd Byggföretagen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.