Caroline, 32, måste hitta en donator: ”Jag vill bli frisk och ta igen all tid”

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Caroline Tingelholm från Säffle är i akut behov av en stamcellsdonator. Nu vädjar hon till alla hon kan nå att registrera sig hos Tobiasregistret.
Foto: Privat
För 12 år behandlades då 20-åriga Caroline Tingelholm för cancer. Behandlingen lyckades och cancern försvann – men inte för alltid.
För fem veckor sedan las hon in på obestämd tid och nu behöver hon en stamcellsdonator för att överleva.
– Ju längre man väntar desto större är risken att det blommar upp igen, säger hon.

Återfallet visade sig först som en förkylning. Säffletjejen Caroline Tingelholm kände sig snorig och täppt i ena näsborren och vid första anblick trodde läkarna på någon sorts allergi eller liknande.

Men symptomen gav inte med sig. Efter undersökningar av specialistläkare på öron- näsa- halsavdelningen under hösten visade det sig vara mycket värre än en lätt snuva. Cancern hade satt sig i munnen och näsan.

För ungefär fem veckor sedan las hon in på sjukhus på obestämd tid och där har hon fått stanna nästan hela tiden, på grund av feber och sepsis (blodförgiftning).

I remission

Första omgången av cellgiftbehandlingen tog så pass hårt på cancern att man i nuläget inte kan hitta någon kvar i Carolines kropp. Men än är faran inte över.

Fler behandlingar krävs för att man ska kunna vara helt säker på att cancern rensats från kroppen och – framför allt – behöver hon en stamcellstransplantation. Och hon behöver den nu.

Hon har precis startat sin andra omgång med cellgifter och skriver i ett sms till VF att hon mår alldeles för dåligt för att prata. Men hon förklarar ändå det aktuella läget:

– Ju längre man väntar desto större är risken att det blommar upp igen. Så under tiden jag väntar så måste jag "underhålla" med cellgifter.

Ingen matchning

Transplantationen hade kunnat gå att göra nästintill omedelbart – om det hade funnits en donator.

Än så länge har man inte hittat någon match för Caroline och hon vill därför vädja till allmänheten att registrera sig som donator. Både för hennes skull, och för alla de som är i samma situation.

– Jag vill bli frisk för och med min familj. Vill skämma bort dem lite extra och ta igen all tid som vi har gått, och går, miste om nu när jag har varit inlagd på sjukhus.

Hon vill också rikta ett stort tack till flera personer som funnits med under resans gång:

– Vi har haft helt otroliga vänner, som alltid stöttat och hjälp till! Och jag är evigt tacksam för alla som delar samt anmäler sig till Tobiasregistret!

Bli donator

Hur blir man då donator? Via just Tobiasregistret. Där kan alla mellan 18 och 35 år registrera sig.

Att vara donator är helt ofarligt och det kan rädda livet på någon annan.

Läs mer på Tobiasregistrets hemsida.

Tobiasregistret – och hur du registrerar dig

I Tobiasregistret finns 203 498 potentiella givare av blodstamceller – och deras HLA-typ – registrerade. Så det är till dem som sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller. Finner man ingen i det svenska registret söker man vidare till liknande register i resten av världen.

Man anmäler sig till registret via deras hemsida, efter att man fyllt i en hälsodeklaration får man ett topsnings-kit hemskickat som man topsar insidan av kinden och skickar tillbaka till dem. När de fått dina tops skickar de dem på analys. Analysresultaten lagras sedan hos dem i en säker databas. Efter detta är du sökbar för alla patienter världen över som är i behov av en obesläktad givare.

Källa: Tobiasregistret

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.