Folkets hus ordnar studioutrustning: ”Vi vill locka tillbaka ungdomarna”

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
– Efter att Moxie flyttade har vi en tom källare och frågade oss hur vi kan använda den till att locka tillbaka ungdomar, säger Anders Larsson.
Foto: Mats Zetterberg
Folkets hus i Björneborg investerar i studioutrustning.
– Vi vill locka tillbaka främst ungdomar, efter att fritidsgården Moxie lämnade oss, säger Anders Larsson.

Han är föreståndare på Folkets hus och park. Den har köpt in inspelningsutrustning för att kunna spela in musik, radiopoddar och livestreama exempelvis musik.

– Vi har en tom källare och frågade oss hur vi skulle kunna använda den för att locka till oss ungdomar. När jag själv var i tonåren var det musik som gällde. Därför skickade jag in en ansökan till programmet Kulturen kapillärer och fick cirka 70 000 kronor. Det var en jättefin julklapp, säger Anders Larsson.

Utrusningen kostade 100 000 kronor. Resten sköt Folkets husföreningen till.

– Hur den ska användas vet jag inte i dag. Det är något vi vill erbjuda invånarna i Björneborg och resten av kommunen. Vill PRO komma hit och göra en podd så hjälper vi dem, säger han.

Försenad leverans

Han har redan beställt och betalat för all utrustning men allt är inte levererat än. Det beror på problem med transporter och komponentbrist.

– Det här är en plattform där användarna skapar verksamheten. Det förs också diskussioner med studieförbund om att hjälpa till med ledare. Jag hoppas vi hittar sådana som vill lära sig och sådana som vill lära ut, säger Anders Larsson.

Om de klarar av att finna människor som vill spela in går det att utveckla verksamheten. Kanske genom att bygga upp småstudior. Band som spelar in får en naturlig scen om de vill spela live.

– Jag ser inga begränsningar. Ett Folkets hus ska vara till för folket och vi vill ha folk här jämt, säger han.

Tanken är att studion ska vara gratis att använda för alla. Om ett företag vill spela in en podd eller ett band ska producera ett album, funderar de däremot på att ta betalt.

Utöver det kommer Folkets husföreningen att nästa år få 80 000 kronor från Statens konstråd.

– De pengarna har vi inte sett till än. De ska användas till en vidareutveckling av konstnären Ulrika Sparres utställning i september hos oss, eldfesten. Hon arbetar med ett permanent verk som ska finnas i vår park, säger Anders Larsson.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.