Flera vardagshjältar samlades: ”Det känns stort”

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Årets vardagshjältar prisades i Karlstad.
Foto: HP Skoglund
Ibland behöver de där människorna som engagerar sig och brinner för något uppmärksammas. Under torsdagen tackade Karlstad kommun sina eldsjälar i kommunen med det årliga vardagshjälte-priset.
– Vi hade inte en tanke på att vi skulle få ett sådant här pris, säger Sune Boss från FUB som blev årets samverkan.

Varje år vill Karlstad kommun säga ett extra tack de människor i kommunen som ger lite extra av sig själv.

– Det är vardagshjältarna som gör skillnad på riktigt. I värsta fall kanske de här människorna aldrig får något tack, säger kommunalrådet Niklas Wikström(L) som delade ut priserna.

Intresseorganisationen FUB blev vardagshjälte för årets samverkan. De arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning ska kunna leva ett bra liv. Under pandemin har organisationen jobbat för att hitta nya meningsfulla aktiviteter för medlemmarna då mycket har ställts in.

– Vi hade inte en tanke på att vi skulle få ett sådant här pris. Det känns stort, man får lite extra energi på något vis, vi hoppas ju också att efter det här priset att vi får fler medlemmar, säger Sune Boss, kassör för FUB.

Andra vardagshjältar som prisades var årets medarbetare Mohammed Ahmed, resurslärare på Tingvallagymnasiet. Han blev nominerad av en elev som bland annat skriver följande i sin motivering:

”Mohammed hjälper mig mycket med matten och erbjuder sig alltid att stanna kvar om jag inte förstår. Samtidigt pluggar han till lärare, och då har han säkert annat att göra än att hjälpa oss elever efter skolan. Ändå så säger han att jag kan komma förbi där han sitter så ska han förklara tills jag förstår. Jag tycker att Mohammed är en riktig vardagshjälte.”

En annan eldsjäl som var på plats var Per-Arne Forsma som är ungdomsansvarig och driver sedan många år tillbaka verksamheten för 10-15-åringar i Carlstad Crusaders. Dessa blev utsedda till vardagshjälte för årets förening. Kommunens motivering till priset var att föreningen vill att alla ska känna sig välkomna och ser olikheter som en tillgång för föreningslivet.

Årets verksamhet blev kommunens aktivitetsansvar (KAA) som aktivt söker kontakt med ungdomar som inte studerar eller jobbar för att stötta och motivera för att de ska komma vidare. Målet är att bryta isoleringen bland ungdomar och öka den psykiska hälsan bland Karlstads ungdomar.

– Personalen visar ett brinnande engagemang för uppdraget och söker ständigt nya vägar till att utveckla verksamheten och stödet till ungdomar i Karlstad, säger Niklas Wikström.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.